Napjainkban a fogyasztók számára egyre inkább fontossá válik az egészséges, káros anyagoktól mentes élelmiszerek vásárlásának lehetősége. A vegyszermentes agrártermékek között kiemelendő a gyümölcsök szerepe, hiszen ezek fogyasztásának növekedése egyben az egészséges életmód egyik feltétele lehet. Az integrált gyümölcstermesztés számos hazai régióban kiemelt jelentőségű, hiszen az almafélék, egyes csonthéjas- vagy bogyós gyümölcs számos hagyományos termesztési körzete található az ország különböző területein. A termelési veszteségeket okozó rovarok ellen folyamatos kémiai szerekkel történő védekezés is szükséges – törekedve a környezetkímélő szerek egyre szélesebb körű alkalmazására. E mellett nem elhanyagolható a biológiai védekezés fontossága, aminek az alkalmazása az Agrár Környezetgazdálkodási Program (AKG) részévé vált termelőknek kötelezően előírt kritérium feltétel. A biológia védekezés legismertebb „ökológiai szolgáltatást” nyújtó állatcsoportja, a rovarokkal táplálkozó madarak – amelyek egyben a gyümölcstermesztő gazdák legfontosabb természetes segítői is.

A „hasznos” madarak védelme a hagyományos madárvédelem formájában hazánkban már több mint egy évszázad óta alkalmazott módszer. Jelentősége azonban az eltelt hosszú idő óta is megmaradt, sőt egyre nagyobb teret kap különböző mezőgazdasági kultúrákban, kiemelten a gyümölcstermesztési rendszerekben.


Rovartáplálékkal odujához érkezett széncinege

A rovarfogyasztó madarak megtelepítésének egyik legegyszerűbb módja az odúban fészkelő fajok számára mesterséges fészekodúk kihelyezése. Ezeket előszeretettel elfoglalják azok a fajok, amelyek fészekodú hiányában vélhetően elkerülték volna a gyümölcsültetvényt. A mesterséges fészekodúkat méretük és bejárati nyílásuk átmérője alapján csoportosíthatjuk. Ezt azért is fontos, mert a különböző méretű odúkban más és más madárfajok megtelepedése várható. A négy, leggyakrabban alkalmazott odútípust betűkkel jelöljük. Ezek a következők:

          „A” típus: alapterülete 10 x 10 cm; mélység (bejárati nyílás aljától) 16-18 cm; berepülő nyílás átmérője 2,6-2,8 cm; kihelyezés magassága 1,5-2 m faágra függesztve, fatörzsre rögzítve. Mivel a bejárata szűk, ebben csak a legkisebb énekesmadarak, mint kékcinege, barátcinege, esetleg mezei veréb telepedhet meg.

          „B” típus: alapterülete 12 x 12 cm; mélység 16-20 cm; berepülő nyílás átmérője 3,2-3,4 cm; kihelyezés magassága 1,5-8 m faágra függesztve, fatörzsre erősítve. A leggyakrabban használt odútípus, mert a gyümölcsösben legfontosabbnak számító madarak számára jelent alkalmas fészkelőhelyet. Széncinege, mezei veréb, nyaktekercs, csuszka egyaránt költhet ebben.

          „C” típus: alapterülete 12 x 12 cm; mélység 8-12 cm; berepülő nyílás (magasság x szélesség) 8-10 x 12 cm; kihelyezés magassága 2-5 m épület falára, fatörzsre vagy kerítésoszlopra rögzítve. Búbos banka, szürke légykapó, rozsdafarkú fajok otthonává válhat.

          „D” típus: alapterülete 20 x 20 cm; mélység 35-40 cm; berepülő nyílás 5,5-6 cm átmérőjű; kihelyezés magassága 2-8 m fatörzsre, faoszlopra, épület falára célszerű kihelyezni. Leggyakoribb fészkelője a seregély.


A leggyakrabban alkalmazott B típusú odú

A fészekodvakat célszerű már ősszel kihelyezni, hogy a télen kóborló cinegék éjszakázás céljából elfoglalhassák az odúkat és költési időre is ott maradhassanak. De a tél végén, tavasz elején kihelyezett odúkat is elfoglalhatja számos költőpár. Figyelni kell arra, hogy az odú nyílása a sor felé nézzen, mert ekkor a gépi permetezésnél a kiszóródó vegyszer nem jut be az odúba!

A költési szezon lejárta után a fészekmaradványokat gondosan el kell távolítani. Így megsemmisíthetjük az esetlegesen felszaporodott élősködőket is. A kitisztított odúban a következő fészkelési szezonban sokkal szívesebben telepednek meg madarak. Ha az őszi tisztítás elmaradt, márciusban még nem késő eltávolítani az odúban lévő maradványokat.

Melyek azok a gyakoribb odúlakó madarak, amelyek jótékony rovarpusztítására számíthatunk a gyümölcsösökben? Elsőként kell megemlíteni a mindenki által ismert széncinegét. Sárga hasáról, ezt hosszanti irányban keresztező fekete sávról, fehér arctollairól könnyű felismerni. A mesterséges odvakban (főként „B” típusúban) az egyik legkönnyebben megtelepíthető faj, amely egyben az egyik legszorgalmasabb rovarpusztító is. Már a téli időszakban is nagy jelentőségű, hogy a rovarok áttelelő képleteit (peték, lárvák, bábok) vagy a rejtőző kifejlett rovarokat is nagy számban fogyasztja. Tavasszal, különösen a fiókanevelés időszakában (április közepétől május közepéig, ha másodköltésre kerül sor, akkor még júniusban is) az ekkor leggyakrabban megjelenő araszoló lepkék, molyok, és más lepkefajok hernyói jelentik a fő táplálékát, levéltetvek és sok más rovar mellett. A másik leggyakoribb odúlakó madár a gyümölcsösökben a mezei veréb. E kistermetű madár barnás-szürke tollazatú, fején sötét fülfolt is jól kivehető. Sokan gondolják azt, hogy (ezt a gazdáknak kiadott kérdőíves felmérésekre adott válaszokból is tudjuk) ennek a madárnak semmi keresnivalója sincs a gyümölcsösben. Ezzel szemben ez a madár, amely hazánkban már évek óta törvényes védelem alatt áll, szorgos rovarpusztító. Táplálkozásbiológiai kutatások kiderítették, hogy a mezei veréb február végétől szeptember közepéig rendszeresen rovarokat fogyaszt. Sőt április végétől augusztusig táplálékának túlnyomó részét a rovarok adják. Rovartápláléka a mezőgazdasági területek, rétek, kertek rovarvilágából kerül ki. A fákról összeszedi a hernyókat (még más madarak által kevéssé kedvelt szőrős hernyókat is!) vagy éppen nagy tömegben megjelenő levéltetveket. Cserebogár rajzáskor szinte csak ez a fő rovartápláléka. A repülő bogarat leveri, majd a földön kisebb darabokban fogyasztja el. A fentiek alapján kijelenthető, hogy a mezei veréb igen jelentős rovarpusztításával fontos tagja az integrált növényvédelemnek!

 

A cikk nem ért végett !

 

A teljes cikket az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban (2015-5.szám) olvashatják, illetve megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/b.,

Tel: 42/414-188
Fax: 42/414-186

                E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                       http://ostermelo.com/kapcsolat