A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 2013-ban 36 új paradicsom fajtajelöltet vizsgált első éves, illetve 31-et második éves kísérletben Tordason, fűtetlen fóliasátrakban. A vizsgálat célja az új fajták morfológiai leírása és az eddig ismert fajtáktól való megkülönböztetése volt. A fajták a fenti követelmények teljesülése esetén a két év vizsgálat után felkerülnek a magyar Nemzeti Fajtajegyzékre és a zöldségfajok fajtáinak közös európai uniós listájára. (Common catalogue of varieties of vegetable species)

Az EU közös fajtalistáján jelenleg 3746 paradicsomfajta található. Az EU tagországokban, így hazánkban is forgalmazható fajták száma ezen felül még kiegészül a vizsgálatban lévő forgalmazási engedélyt kapott fajtajelöltekkel. A vizsgálatba vont legújabb fajták ismertetése csak a morfológiai leírásuk alapján történik, mivel részletesebb termesztési és felhasználási célú leíró vizsgálatra az utóbbi években nem volt lehetőség.

A bejelentett fajták kivétel nélkül hibridek, kisebb részük determinált, többségük folytonnövő.

A determinált növekedésű fajták között ipari feldolgozás céljára bejelentett hibridek kerültek regisztrációra. Egy színből érnek, nem zöldtalpasak. Termésfaluk viszonylag vastag, közepesnél keményebbek. A kocsány törési helye hiányzik, bogyóik kocsány nélkül válnak le a tőről. A bogyók enyhén megnyúltak, fordított tojás alakúak a Reddy, (1. ábra), szögletesek az Upgrade, illetve elliptikus alakúak a TC 701 fajtánál. Közülük a Reddy a legkorábbi érésű. A TC 701 bogyói az újonnan elismert ipari célú fajták közül a legnagyobbak, több rekeszűek, jellemzően 3-4 rekeszből állnak. Hosszú hengeres alakú bogyókat nevel a Versus. Bogyói kisebbek, 90 g-os tömeget érnek el, jellemzően 2 rekeszűek.

A folytonnövő...

 

A cikk nem ért véget!

 

A teljes cikket az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban (2014 - 1. szám) olvashatják, illetve megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

 

4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/b.,
Postafiók: 215.
Tel: 42/414-188
Fax: 42/414-186

                E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                 http://ostermelo.com/kapcsolat