Véget ért a tél, eljött az ideje a kerti munkálatok elkezdésének. Fontos kérdés, hogy milyen növényt és, hogy milyen fajtát termesszünk. A Dél-Alföld klímája valójában a legtöbb zöldségnövényünk termesztésére alkalmas. A legnagyobb termesztési felületet, mintegy 2000 ha-t, azonban az étkezési paprika termesztése fed le. Számos tudományos és ismeretterjesztő folyóiratban olvashatunk a paprikahajtatás termesztéstechnológiai kritériumairól, mely tanulmányok hasznos információkkal szolgálnak a kezdő és a már praktizáló kertészek számára. Kevesebb anyag áll sajnos rendelkezésre a paprikafajták terméshozamainak eredményeiről. Magyarországon az étkezési- és a fűszerpaprika az a növény, melyből többnyire magyar nemesítésű hibrideket termesztünk. Az étkezési paprika intenzív hajtatásából az elmúlt tizenöt év alatt fokozatosan kiszorultak a szabadelvirágzású fajták (fehérözön, szentesi fehér, szentesi piacos paprika). Helyüket felváltották a hibridek. Ezzel sajnos a klasszikus fajtanemesítés is háttérbe szorult.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán már évek óta foglalkozunk a szabadelvirágzású paprikafajták felújításával, és az intenzív termesztésbe történő újabb bevonásával. A Karon meghirdetett Tudományos Diákköri Dolgozatok konferenciára készült anyagban olyan kísérletet állítottunk be, melyben a köztermesztésben lévő magyar hibridek, és egy szabadelvirágzású paprikafajta üzemi eredményeit vizsgáltuk.

Néhány gondolat a paprikáról

A paprika magyar és más nyelvű neve a borsot jelentő görög és latin peperi-piper szóból ered (Bálint, 1962). A paprika magyarországi megjelenéséről a legrégibb megbízható adat a XVII. század elejéről származik Szenczi-Molnár Albert utalásaiból. Soó (1963) által kidolgozott növényrendszere alapján az étkezési paprika (Capsicum annuum L.) a következőképpen határozható meg:

Spermatophyta (magvas növény)

XIV. törzs: Angiospermae (zárvatermők)

A osztály: Dicotyledones (kétszikűek)

2. ágazat: Malvales-Tubiflorae

XXI. sorozat: Personatae

1. család: Solanaceae

Nemzetség: Capsicum

 

A levelek nagysága, alakja sokféle lehet, amely egyben fajtabélyeg is. A hajtásokon fejlődő levéltömeg mennyisége is eltérő a fajták és hibridek tekintetében. Általános alakja lehet tojás vagy lándzsa alakú. Felülete sima, ép szélű levélnyéllel csatlakozik a szárhoz. A levelek egyesével (szórt állásban) vagy kettesével (átellenes állásban) fejlődnek. Az epidermisz nagyobb részét szorosan záródó sejtek alkotják, de találunk közöttük sajátos alakú (vese, bab alakú) sejtpárokat, sztómákat vagy levegő-, gázcserenyílásokat, amelyek a növények párologtatását és gázcseréjét szabályozzák.

Virágai egyesével, mindig az ágvillákban fejlődnek. Színük általában fehér, de lehet sárga és lila is. A virágok rendszerint először a főhajtásokon (80%-os arányban), majd a „mellékágakon” fejlődnek. A paprika virágai egylakiak, váltivarúak, öntermékenyülők (Angeli, 1964).

Termése változatos alakú, felfújt bogyó, rendszerint sárgás-fehér vagy zöld színű, éretten piros. A termés részei a termésfal, a központi oszlop a magokkal, rekeszfalak, csésze és a kocsány. A paprika termésének nagysága, alakja és tömege változó. Alakja lehet szarv-, keskeny háromszög-, háromszög-, trapéz-, téglalap-, négyzet-, lapított, vagy szív alakú, esetleg kerek (Cselőtei et al., 1993). A termés B1, B2- és C-vitaminokat tartalmaz nagymértékben (Szent-Györgyi, 1934).

A paprika legjobban a könnyen melegedő, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag csernozjom, barna erdőtalaj, vagy kötött réti talajokon fejlődik, de kielégítő a fejlődése a kötöttebb talajokon is, amennyiben a megfelelő talajlevegőzöttséget biztosítjuk. A talaj kémhatását tekintve...

Hungaria típusú ún. tölteni való paprika

A cikk folytatása és további alfejezetei:

  • A hibrid növény
  • A fajta
  • A kísérleti munka helyszíne és ideje
  • A kísérleti munka növényanyagai
  • A Total paprikafajta jellemzői
  • Kalota RZ F1 paprika jellemzői
  • Alderon F1 paprika jellemzői
  • Teleki F1 paprika jellemzői
  • A teszttermesztés eredményei

 

A teljes cikket az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban ( 2012-2.szám) olvashatják, illetve még korlátozott példányban megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/b.,

Postafiók: 215.

Tel: 42/414-188

Fax: 42/414-186

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.