A gyökérzöldség fajok közül a sárgarépának van a legnagyobb termőterülete, amely az összes zöldségtermesztő terület kb. 5 %-át teszi ki. Ennek nagysága a feldolgozó ipar igényétől függően 4-7 ezer ha között változik. Elsősorban szabadföldön termesztik, csak igen kis felületen hajtatják. A jó minőségű sárgarépa keresett zöldségnövény, így friss fogyasztásra 35-55 ezer tonnát állítanak elő, míg a feldolgozóipar 35-40 ezer tonnát vásárol fel. Exportunk csak néhány ezer tonnát tesz ki, de ezzel szemben jelentős az import, főleg Hollandiából. 2012 augusztusában még 100 Ft/kg-os ár alatt is lehetett nagy tételben sárgarépát behozni egalizált, 10 kg-os kiszerelésben.

Ezek az árak arra késztetik a hazai termelőket, hogy nagyobb hatékonysággal, az értékesítési célnak megfelelő, jó minőségű fajtákat, nagy technológiai fegyelem mellett termesszenek.

A versenyképesség a behozott termékekkel szemben csak akkor kivitelezhető, ha a növény igényeit kielégítjük víz- és tápanyagellátás szempontjából és a számára optimális termőhelyen ideális talajfeltételeket biztosítunk.

A friss piaci értékesítésre gyorsan melegedő, nagyobb homok tartalmú talajon rövid tenyészidejű, henger alakú, gyorsan vastagodó és korai érésű fajtákat válasszunk. Ezeknek a szín- és szárazanyag tartalma ugyan kisebb, így koraiságuk adja az értéküket. Ilyenek a Nantes típusú fajták.

A konzerv és a hűtőipar számára széles vállú, lefelé keskenyedő, testes fajták a legjobbak. Ezeknek hosszabb a tenyészideje, nagyobb a színanyag tartalma és általában őszi betakarítással termeszthetőek.

Tárolásra vagy szárítóüzemi feldolgozásra hosszú tenyészidejű fajták az alkalmasak, melyeknek igen nagy a színanyag tartalma és nagy hozamot biztosítanak az őszi betakarítás idejére.

Tehát a megfelelő fajtaválasztás meghatározza a termesztés sikerét. A sokat ígérő holland vagy más külföldi nemesítésű fajtáknál csak abban az esetben várható a csúcs minőség, ha a víz- és tápanyagellátás a növény igényeit maximálisan kielégíti. Amennyiben ezek a feltételek már a tervezés idején is kérdésessé válnak, úgy érdemes kevésbé intenzív, hazai nemesítésű fajtát választani, amelyek a hazai környezetre lettek nemesítve, így gyengébb ellátottság mellett is megfelelő hozam és minőség várható.

A terület kiválasztásánál vegyük figyelembe a talaj szerkezetét és kötöttségét. Gyökérzöldségek termesztése, így a sárgarépa is csak mélyrétegű, középkötött homokos vályog talajon az ideális. Ez lehetővé teszi a megfelelő rögmentes talajszerkezet kialakítását, ezáltal a zavartalan répatest fejlődést. A mészben gazdag öntés- vagy mezőségi talajoknál nagyobb a tömörödés veszélye, így ezeken a területeken csak bakhátas termesztés az ajánlott, amely biztosítja a megfelelő talajszerkezetet a tenyészidő folyamán. Ennél azonban számolni kell a bakhát gyorsabb kiszáradásával, így a szórófejes vagy csepegtető öntözés fontos feltétele a termesztésnek.

Vetés emelt ágyáson 4 sorban

A cikk nem ért véget !

A teljes cikk az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban ( 2012-6.szám) olvashatják, illetve még korlátozott példányban megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

 

4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/b.,

Postafiók: 215.

Tel: 42/414-188

Fax: 42/414-186

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Őstermelő Gazdálkodók Lapja megrendelés, előfizetés online:

http://ostermelo.com/kapcsolat