Móron 2015 őszén vette kezdetét a 9000 meggyfa telepítéséről szóló projekt. A projekt azért is érdemel külön figyelmet, mert az ültetvény tulajdonosai úgy döntöttek, modern, szermaradékmentes Aminoret technológiát fognak használni a telepítés során. A tapasztalatok magukért beszélnek.

 

 

 

A móri terepviszonyok már önmagukban kihívás elé állították a telepítő csapatot, hiszen meredek domboldalakon kellett dolgozni a gépekkel.

Telepítőgödrök fúrása:

A terep előkészítésekor hektáronként 800 mázsa istállótrágya került bedolgozásra 50-60 cm mélységben, mélyszántással. A tápanyag szolgáltatáson túl ekkora mennyiségű istállótrágya az erózió és defláció megelőzésében is óriási szerephez jut, hiszen számunkra kedvező irányba befolyásolja a talaj fizikai szerkezetét.

A tereprendezés végeztével kezdődött a növendékek helyének kijelölése, és az ültetőgödrök kialakítása. 5x3-as térállással kijelölt, 80 cm mély és 60 cm széles ültetőgödrök várták a csemetéket, melyeket a Hunyadi Faiskola biztosított Debrecenből.

A Click tablettát az ültetőgödör aljára helyezzük

 

De ekkor jött a csavar! Az ültetőgödrök aljába 3 kg szerves szarvasmarhatrágya granulátum került. Ezt pár lapát földdel lefedtük és ahelyett, hogy a csemeték gyökerei hagyományos kémiai növényvédelemben részesültek volna, kizárólag csak mikrobiológiai hatóanyaggal rendelkező készítményeket használtunk. Mikorrhiza és trichoderma gombákkal kezeltük a növények gyökereit.

Az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a hasznos gombákat és baktériumokat tartalmazó készítmények iránti kereslet. Ez nem véletlen, hiszen e hasznos kis szervezetek munkába állításával jelentősen növelhetjük növényeink tűrő-, ellenálló- és termőképességét.

Mindeddig a gyümölcsösökben való elterjedése erősen korlátozott volt, hiszen a legtöbb esetben az ún. bemártásos technikát alkalmazták a termelők, amikor közvetlenül a telepítés előtt egy vizes kádba merítették a növény gyökereit, majd rögtön elültették azt. Ez több szempontból nehézkes eljárás volt. Először is sokszor előfordult, hogy az oldat nem lett elég, vagy túl sok volt. Előbbi esetben voltak csemeték, amik egyszerűen kimaradtak a kezelésből, utóbbi esetben pedig a hatóanyaggal teli oldatot egyszerűen kiöntötték. Micsoda pénzkidobás! Ezen felül ez az eljárás még plusz munkaerőt is igényelt, ami tovább drágította a telepítés amúgy sem csekély költségeit.

Erre a problémára nyújt megoldást a hasznos gombákat tabletta formában tartalmazó készítmény. Ez egy 4,5 grammos tabletta, melyet közvetlen a növény gyökeréhez kell helyezni, mielőtt betemetnénk az ültetőgödröt. A tablettában grammonként milliárdos nagyságrendben találunk trichoderma-t (Trichoderma atroviride) mikorrhiza-t (Glomus intraracides) és rhizobaktériumokat.

A mikorrhiza gombák egy életre szóló szimbiózist alakítanak ki a növény gyökereivel, mely így többek között ellenállóbb lesz az szélsőséges környezeti tényezőkkel szemben. A trichoderma gombák a talajba kerülve azonnali hatást fejtenek ki a talajlakó patogén gombákra (Fusarium, Rhizoctonia, Verticillium, Armillaria…stb).

A Click tabletta használata nagymértékben javítja a talaj mikrobiológiai aktivitását

 

Végül mind a 9000 csemete megkapta a 3 kg-nyi szervestrágya granulátumját és hasznos gombákat tartalmazó tablettáját, majd két menetben 30-50 l vízzel beiszapoltuk a növények gyökereit, és vártunk.

Vártuk a tavaszt, hogy megmutassa erőfeszítéseink sikerességét. 

 

2016 tavasz, tökéletes eredés:

Tavasszal az ültetvényt bejárva arra a megállapításra jutottunk, hogy megérte az új szemléletmód gyakorlati alkalmazása, hiszen a növendékek indulása egységes és erős volt.

A 2016-os nyár is tartogatott előre borítékolható kihívásokat. Növényélettanilag az egyik legfontosabb kihívás a várható szélsőséges magas hőmérséklet volt. Egy fiatal ültetvény életében a legsikeresebb indulást is tönkre teheti a nyarak során sajnos ma már egyre gyakoribb extrém magas hőmérséklet. Ha napokon keresztül szélsőséges melegek érik az ültetvényeinket, akkor csak idő kérdése, hogy növényeink mikor vesztik el az életért folytatott csatát. Jelen ültetvény esetében azonban a talajban már dolgozott az első védvonal. Az elmúlt ősz és tél alatt a mikorrhiza gombák már birtokba vették új lakhelyüket, a meggyfák gyökereit. A ”lakhatásért” cserébe pedig kitolták a növendékek szárazságtűrő képességeit.

De napokon, sőt júliusban akár heteken át tartó hőségriadók miatt, végül szükségesnek láttuk a lombon keresztüli beavatkozást, ugyanis a csemeték növényélettani szempontból eljutottak teljesítőképességük határáig. A transpiráció leállt, a leveleken lévő sztómák becsukódtak, hogy elkerüljék a kiszáradást, ezzel egy időben a szén-dioxid optimális mennyiségének felvétele sem tudott megvalósulni. Ez a folyamat leginkább egy lefelé örvénylő spirálra hasonlít a növény szemszögéből. Nincs párologtatás, ami vákuumhatást generálna, és a vízben oldott, már felvett tápanyag nem képes eljutni a gyökérből és szárból a levelekhez, hogy ott feldolgozásra kerüljön.

A probléma megoldására az Aminoret® technológiában már bizonyított 100% növényi aminosav alapú lombtrágyát használtuk. Ez egy növénykondicionáló készítmény, melyben a növényi eredetű aminosavak és peptidek enzimatikus hidrolízissel kerülnek előállításra. Gyakorlatilag ”infúzióra” kötöttük a csemetéket, és átsegítettük őket az egyik legnehezebb időszakon.

És az eredmény?

A 2016-os őszi eredmények és képek magukért beszélnek:

Egy év elteltével a pótlás aránya 0,5%.

 

 

Szabó Csaba
szaktanácsadó

ZFW Hortiservice Kft.

70/772-0239

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.