A paradicsom termesztése és intenzív hajtatása

A paradicsom (Solanum lycopersicum L.) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó zöldségnövény. Őshazája Dél- és Közép-Amerika, Európába a felfedező spanyolok, majd angol kereskedők által jutott be. Napjainkban szinte a legtöbb kontinensen termesztik. Legnagyobb paradicsomtermelő az USA Kalifornia tagállama, ahol közel 12 millió tonna ipari paradicsomot termesztenek évente. Az EU-ban Olaszország (43%), Spanyolország (25,2%), Görögország (10,4%), Portugália (6,3%) és Hollandia (645 ezer t.) rendelkezik jelentős paradicsomtermesztéssel (Helyes, 2007). Dél-Amerikában Brazília, Ázsiában Kína és Törökország a vezetők ezen a területen. Hazánkban csak a XVII. században nyert publikációt a paradicsom, de ekkor még csak dísznövényként szaporították. A paradicsom humán fogyasztásra történő termesztése Dunakeszi környékén indult el az 1870-es évek kezdetén, majd kiszélesedett a Hajdúságra, Kecskemét, Békés és napjainkra már Szentes környékére is. A szabadföldi termesztés mellett egyre inkább teret hódít a paradicsom intenzív, talaj nélküli hajtatása, mely technológia akár 30-40 kg/m2 termésátlagot is eredményezhet.

Bővebben...

Szamócaállományok kezelése fagykár után

A fagymentes napokat követően a szamóca-termesztőknél tapasztalt fagykárokra szeretnék reagálni. Több termelő kollégával arra megállapításra jutottunk, hogy a
hazai szamóca termelés idei sikere vagy bukása a következő 10-14 napban fog eldőlni.

Termelő partnereimtől sorra érkeznek a hasonló képek:

Bővebben...

Kertészeti traktorok

A kerti traktorok a hagyományos szántóföldi erőgépektől elsősorban méretükben térnek el, igazodva a termesztett növények sortávolságához, ültetvények lombméretéhez. Fontos azonban a sebességeloszlásuk is, hiszen rendkívül változatos feladat ellátására van igény, például a mászó sebesség több fokozatára. Miután sok munkagép kiszolgálásának igénye merül fel a kertészeti termesztésben, ezért a kerti traktorok munkagéphez kapcsolásának feltételei is szerteágazók. Fontos a traktorok fordulékonysága, hiszen az ültetvények ápolásánál rendkívül előnyös, ha a csatlakozó sorra kis íven lehet ráfordulni, ez jelentősen növeli a termelékenységet. A kisebb méretkategóriákban gyakran elmarad a kabin, esetleg opciós tételként szerepel a kínálatban. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy a szántóföldi zöldségtermesztés is a kertészet kategóriába tartozik, úgy a hagyományos szántóföldi traktorokat is érinteni kellene. Mi azonban csak a speciális szűkített nyomtávú traktorokra koncentrálunk, tehát úgy is szűkíthetnénk a témát, hogy az ültetvénytraktorokat érintjük.

Bővebben...

Tapasztalatok a móri meggyfa telepítéséről

Móron 2015 őszén vette kezdetét a 9000 meggyfa telepítéséről szóló projekt. A projekt azért is érdemel külön figyelmet, mert az ültetvény tulajdonosai úgy döntöttek, modern, szermaradékmentes Aminoret technológiát fognak használni a telepítés során. A tapasztalatok magukért beszélnek.

 

Bővebben...

Madarak a gyümölcsöskertben

Napjainkban a fogyasztók számára egyre inkább fontossá válik az egészséges, káros anyagoktól mentes élelmiszerek vásárlásának lehetősége. A vegyszermentes agrártermékek között kiemelendő a gyümölcsök szerepe, hiszen ezek fogyasztásának növekedése egyben az egészséges életmód egyik feltétele lehet. Az integrált gyümölcstermesztés számos hazai régióban kiemelt jelentőségű, hiszen az almafélék, egyes csonthéjas- vagy bogyós gyümölcs számos hagyományos termesztési körzete található az ország különböző területein. A termelési veszteségeket okozó rovarok ellen folyamatos kémiai szerekkel történő védekezés is szükséges – törekedve a környezetkímélő szerek egyre szélesebb körű alkalmazására. E mellett nem elhanyagolható a biológiai védekezés fontossága, aminek az alkalmazása az Agrár Környezetgazdálkodási Program (AKG) részévé vált termelőknek kötelezően előírt kritérium feltétel. A biológia védekezés legismertebb „ökológiai szolgáltatást” nyújtó állatcsoportja, a rovarokkal táplálkozó madarak – amelyek egyben a gyümölcstermesztő gazdák legfontosabb természetes segítői is.

Bővebben...