Kevés csapadék, lassan csökkenő belvíz

A múlt hét első felének csapadékos, enyhe, sokfelé belvizet okozó időjárása után a hét közepétől nagy mennyiségű eső, vagy hó már sehol sem esett, és az előttünk álló napokban sem várható. Február 20-ig az átlagosnál szárazabb időre, átmeneti enyhülésre van kilátás.

Február első hetének igen enyhe, csapadékos időjárásának következtében, a fagyott talajon lévő hótakaró olvadása, és a kiadós esők együttes hatására főleg a keleti országrészben alakult ki sokfelé belvíz. Az OVF adatai szerint a múlt hét második felére a belvízzel elöntött terület nagysága elérte a 42 ezer ha-t, amiből 23 ezer ha vetés-szántó. Legnagyobb elöntések a Körösök és a Közép-Tisza vidékén keletkeztek. Ez a terület azóta nem növekedett, mivel az enyhe időt követő lehűlés lassította a néhol még meglévő hó olvadását, újabb jelentős csapadék nem esett. Bár ismét visszatértek az éjszakai fagyok, egy-két tartósabban borús, ködös helyen napközben is fagypont alatt maradt a hőmérséklet, de -10 foknál erősebb fagy sehol sem volt jellemző, komolyabb fagyárok ebben az időszakban valószínűleg sehol sem keletkeztek.

A jelenlegi számítások szerint a febr. 20-ig terjedő időszakban az átlagosnál szárazabb időjárás várható. Bár eleinte a napos területek mellett lesznek tartósabban borús, ködös helyek is, de csapadék ott sem valószínű. A hét második felében az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás, a hét végén, jövő hét elején lesznek ugyan felhősebb időszakok, de akkor is csak kevés helyen alakul ki zápor. Eleinte éjszakánként mindenütt fagyni fog, de -5 foknál erősebb fagy kevés helyen várható, -10 foknál erősebb sehol sem valószínű, a hétvégén pedig már éjjel is lehetnek fagymentes helyek. Kezdetben a tartósan borús, ködös helyeken napközben is fagypont közelében marad a hőmérséklet, a hét második felében azonban szinte mindenütt +5 fok fölé emelkedik délutánonként, a hétvégén néhol a 10 fokot is meghaladja. Akkor várhatóan a talajfagy is megszűnik legtöbb helyen, ami gyorsítja a belvíz csökkenését. Ahol nem lesz sáros a föld, ott kedvezőbbé válnak a feltételek a gyümölcsfák és a szőlő metszéséhez.    
 


Vadász Vilmos