Az évszaknak megfelelő, téli idő

A hét elejének csapadékos, belvízduzzasztó időjárása után a hét közepétől nagy mennyiségű eső, vagy hó már nem valószínű, egyre kevesebb helyen eshet. További lehűlés várható, lassul az olvadás, az évszaknak megfelelő, téli időjárásra van kilátás. 

A rendkívül hideg, zord időjárású január után február első hete jelentős enyhülést, ezzel együtt sok csapadékot hozott. A legenyhébb, déli és nyugati területeket átmenetileg kifejezetten tavaszias időjárás jellemezte, 3-án, 4-én sokfelé 10, néhol 15 fok fölé emelkedett a hőmérséklet délutánonként, és az éjszakák is szélsőségesen enyhén voltak, hőmérsékleti rekordok dőltek! Az északkeleti megyékben nem volt ugyan annyira enyhe az idő, de ott is mindenütt olvadt. Ennek megfelelően a korábban kialakult hótakaró egyre nagyobb területen elolvadt. Mivel a korábbi, kemény hideg hatására a talaj vastagon átfagyott, nagy területen 10 cm-nél mélyebben is fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a talajba került, jéggé fagyott víz megakadályozza a beszivárgást. Az olvadásból és a sokfelé kiadós csapadékból származó víz nagy része nem jut a földbe, nem növeli a vízkészletet, elfolyik, illetve a lefolyástalan területeken belvizet okoz.

Ha a jelenlegi előrejelzéseknek megfelelően alakul az időjárás, akkor a hét elején sokfelé kiadós csapadékot okozó ciklon elvonulása után, a hét további részében a belvízzel elöntött területek nagyága már nem növekszik jelentős mértékben. Egyre kevesebb csapadék várható, az eddiginél hidegebb idő miatt az olvadás lassul, többfelé meg is áll átmenetileg. Kedden még sokfelé eshet, az esőt többfelé havazás váltja fel, később azonban már csak elszórtan lehet kisebb havazás, hózápor. a hét második felében az ország nagy részén több-kevesebb napsütés is lehet. Visszatérnek az éjszakai fagyok, a hét utolsó napjaiban a kevésbé felhős területeken -10 fok-nál erősebb fagyra is számítani kell. Helyenként napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, a +5 fokot még a kevésbé hideg területeken sem haladja meg.
 

 


Vadász Vilmos