Mérséklődik a hideg

A hetek óta tartó száraz és igen hideg idő után a következő napokban változékonyabbra fordul az időjárás, fokozatos - a hét második felében - jelentős enyhülésre van kilátás. Többfelé valószínű csapadék is: a kezdeti havazást dél felől egyre több helyen ónos eső, eső váltja fel, majd átmeneti szünet után a hét legvégén, jövő hét elején ismét több helyen lehet eső.

Az előző hét - a korábbihoz hasonlóan - jelentős mennyiségű csapadék nélkül telt el. Bár előfordult zúzmaraképződés, a Kárpát-medence alsó részeit kitöltő, több száz méter vastag, nagyon hideg, nedves levegőben kialakult rétegfelhőből hó is szállingózott helyenként, de mennyiségét tekintve számottevő csapadék sehol sem esett. Igen hideg időben volt részünk: a hőmérséklet legtöbb helyen 4 – 8 fokkal a sokévi átlag alatt marad, de -15, -20 foknál erősebb fagyok továbbra is csak ott fordultak elő, ahol vastag hó védte az őszi vetéseket, főként az Északi középhegység völgyeiben.

Az előrejelzések szerint a következő napokban – keddtől csütörtökig – az ország nagy részén tartósan borult lesz az ég egy fölénk helyeződő frontálzóna hatására. Többfelé valószínű csapadék: a kezdeti havazást kedden még csak a déli területeken, később északabbra is ónos eső, eső váltja fel. Pénteken, szombaton átmenetileg felszakadozik a felhőzet, kevés helyen eshet, több-kevesebb napsütés várható. Később ismét több lesz a felhő, újra több helyen fordulhat elő eső, zápor. A hosszantartó hideg után enyhülésre számíthatunk. várható. Bár kedden hajnalban még többfelé lehet -10, néhol -15 foknál erősebb fagy, napközben a déli területeken néhol már fagypont közelébe emelkedik a hőmérséklet. Később tovább szelídülnek az éjszakai fagyok, a hét utolsó napjaiban egyre nagyobb területen lesznek fagymentesek az éjszakák. A nappalok is egyre enyhébbekké válnak. Péntektől már a leghidegebb északkeleti tájakon is olvadni fog, a lényegesen enyhébb, nyugati és déli területeken 10 fok fölé is emelkedhet délutánonként a hőmérséklet. A hótakaró csak átmenetileg vastagodhat, a hét második felében egyre többfelé eltűnik, legtovább északkeleten tart ki. Veszélyforrás lehet a havazást átmenetileg többfelé felváltó ónos eső!
 


Vadász Vilmos