Marad a hideg idő, jelentősebb havazás nélkül

Folytatódik az átlagosnál hidegebb időjárás, jelentősebb mennyiségű csapadék január további részében sem valószínű. A hideg idő ellenére újabb fagykárok előreláthatólag nem keletkeznek, -15 foknál erősebb fagyok főként a vastagabb hóval borított helyeken jelentkezhetnek. 

A január közepe előtt jelentős mennyiségű csapadékot hozó frontrendszer átvonulása óta az ország túlnyomó részén egyáltalán nem esett, csak a múlt hét elején, a délnyugati határnál fordult elő havazás. A száraz idő hatására a korábban kialakult hótakaró kissé vékonyodott ugyan, de az ország nagy részén nem tűnt el: többnyire 2 – 5 cm, az északkeleti megyékben többfelé 10 - 20 cm vastagságú hó borítja a földeket.  Az átlagosnál 3 – 6 fokkal hidegebb idő volt, de -15, -20 foknál erősebb fagyok főleg ott fordultak elő, ahol vastag hó védte az őszi vetéseket. A fagyos, hideg idő ugyanakkor megnehezíti a kártevők jelentős részének áttelelését.

Az előrejelzések szerint január utolsó hetében is az átlagosnál 3 -6 fokkal hidegebb és szárazabb időjárásra van kilátás. A hét közepén ugyan egy hidegfront szól bele az időjárás alakulásába, de csapadék várhatóan nem kíséri, hatására azonban sokfelé átmenetileg kitisztul a levegő, az ország nagy részén hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Később - a hét utolsó és a jövő hét első napjaiban - ismét egyre párásabbá, többfelé ködössé válik a levegő, kisebb területen lehet napsütés.  A borús, ködös tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat, de mennyiségét tekintve jelentős csapadék nem valószínű.  Éjszakánként országszerte fagyni fog: általában -5, -13 fok közé csökken hajnalra a hőmérséklet, de -15 foknál keményebb fagy csak kevés helyen lehet. A borús, ködös helyeken napközben nap fagyni fog, csak a naposabb tájakon emelkedik délutánra pár fokkal fagypont fölé a hőmérséklet.
 Vadász Vilmos