Száraz, hideg idő

Az átlagosnál lényegesen hidegebb időjárásra van kilátás, számottevő csapadék nélkül. Bár többfelé lehetnek -15 foknál erősebb fagyok, előreláthatólag nem keletkeznek nagyobb fagykárok az őszi vetésekben a védelmet jelentő hótakaró miatt.

A tél korábbi részének rendkívül száraz időjárása után, az elmúlt hétvégére jelentős mennyiségű csapadékot hozott egy hullámzó frontrendszer. Az ország nagy részén 20, északkeleten többfelé 30 mm-nél több esett, 5 mm-nél kevesebbet csak a Kisalföldön regisztráltak. Az északkeleti megyékben kizárólag hó hullott, másutt eleinte eső, ónos eső, havas eső is előfordult. Az ország túlnyomó részén összefüggő hótakaró jött létre, aminek vastagsága legtöbb helyen 2 - 6 cm között alakul, néhol azonban – főleg az Alföldön a 10, az északkeleti megyékben sokfelé a 20 cm-t is meghaladja, csak a Kisalföldön és a déli országrészben vannak 2-cm-nél vékonyabb hóval borított területek.
 
Az előrejelzések alapján ennek a hónak a nagy része a következő napokban is megmarad, komolyabb olvadással járó, jelentős enyhülés ugyanis nem valószínű. Bár eleinte lesznek erősebben felhős területek, kisebb havazás csak délnyugaton fordulhat elő. Később, az ország nagy részén szinte mindennap lesz több-kevesebb napsütés, de lehetnek tartósabban párás, ködös, borús területek is, néhol zúzmarával, hószállingózással, számottevő csapadék azonban ezeken a területeken sem valószínű. Kemény éjszakai fagyokra kell számítani: sokfelé -10, a vastagabb hóval borított területeken -15 fok alá csökken hajnalra a hőmérséklet, de -20 foknál keményebb fagy csak kevés helyen – főként az Északi középhegység völgyeiben fordulhat elő. A több-kevesebb napsütés ellenére legtöbb helyen egész nap fagyni fok, a tartósabban ködös, felhős területeken még délután is -5 fok alatt maradhat a hőmérséklet.Vadász Vilmos