Szelídülő fagyok, fokozatos enyhülés

A szélsőségesen hideg, zord, időt követetően fokozatosan mérséklődnek az éjszakai fagyok, a hét második felében érezhetően enyhébbek lesznek a nappalok is. A változást hozó frontokat várhatóan több helyen kíséri csapadék: a havazás mellett - az északkeleti megyék kivételével – ónos eső, havas eső, eső is előfordulhat.

A január első hetének közepén átvonult hidegfront kevés csapadékot hozott. A jelentéktelen esők, záporok mellett főleg keleten fordult elő kisebb havazás, ott alakult ki többfelé lepelnyi, vagy néhány cm-es hótakaró. Nagyobb területen összefüggő, 3 – 6 cm vastagságú, hóréteg a Duna-Tisza köze északi részén, főként a Jászságban, illetve az Északi középhegység egyes részein képződött, ennél vastagabb hó csak az északnyugati és északkeletei határnál fordult elő, kis területen. A frontot igen erős lehűlés követte: a leghidegebb éjszakán, 8-ára virradóan, az ország nagy részén -15, sőt nem kis területen, főleg a Duna-Tisza közén, -20 foknál keményebb fagyok is előfordultak. A Pest megyei Tésán mért -28,1 fok, és a Budapest Ferihegyen regisztrált -18,6 fok hőmérsékleti rekordot jelentett. Ez az erős lehűlés károsíthatta a hótakaró nélküli őszi vetéseket.

Az előrejelzések szerint január közepéig ilyen erős fagyoktól már nem kell tartani. Eleinte ugyan még többfelé -15 fok alá csökken hajnalra a hőmérséklet, de a hét közepén már -20 foknál erősebb fagy nem valószínű, a hét második felében pedig legtöbb helyen -10 foknál gyengébb fagyok lesznek. A kezdetben fagyos nappalok is enyhülnek, a hét második felében az ország túlnyomó részén fagypont fölé emelkedik napközben a hőmérséklet. A változást okozó frontok hatására csütörtökön és pénteken lesz legtöbb felhő felettünk, akkor többfelé valószínű csapadék is, a havazás mellett a keleti, északkeleti megyék kivételével havas eső, ónos eső, eső is előfordulhat. A frontok előtt és után több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

 

 

Vadász Vilmos