Fokozatos lehűlés: az újév igazi téli idővel kezdődik

A Karácsonyt megelőző hét egyhangú, borús, párás, néhol ködös, az átlagosnál 3 – 4 fokkal hidegebb időjárását – az ú.n. „hidegpárnát” - megszüntető frontok  után, a következő  napokon a magasban  átmenetileg hidegebb, az év utolsó napjaiban ismét enyhébb levegő érkezik fölénk. Ez a folyamat az átmenetileg naposabb idő után újra kedvez a „hidegpárna” kialakulásának. A hőmérséklet az Ünnep után pár fokkal még meghaladja a sokévi átlagot, de napról napra csökken. Ugyanakkor továbbra is meglehetősen száraz időre van kilátás, ha nem is lesz mindenütt eseménytelen az időjárás, kiadós, országos eső, vagy havazás nem valószínű. 

December korábbi részéhez hasonlóan az előző héten sem volt kiadós csapadék. Az ország nagy részén egyáltalán nem, vagy alig esett, csak kevés helyen haladta meg a csapadékösszeg a 3 mm-t. Bár több helyen – főként a Tiszántúlon, illetve a keleti megyékben – átmenetileg vékony hólepel, pár centis hó hatására, illetve a zúzmara hatására fehér volt a táj, vastag hótakaró azonban továbbra sem alakult ki a földeken. Karácsonyig országszerte az átlagosnál hidegebb idő volt, de az őszi vetésekben komolyabb károkat okozó, erős fagy nem fordult elő.

Az Ünnep utáni napokban még meglehetősen változékony időjárás várható. A több-kevesebb napsütés mellett lesznek felhősebb időszakok is, szerdán főleg a nyugati megyékben lehet többfelé csapadék: eső, ónos eső, havas eső, hó egyaránt eshet,  csütörtökön  inkább keleten fordulhat elő néhol hózápor. Az év utolsó és az újév első napjaiban egyre nagyobb területen lesz borús, párás ködös idő. Jelentősebb mennyiségű csapadék ugyan nem valószínű, de szitálás, ónos szitálás, hószállingózás kialakulhat. Míg eleinte napközben helyenként +5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és sokfelé az éjszaka is fagymentes lesz, Szilveszter előtt és az újév elején az ország nagy részén egész nap fagyni fog, de -10foknál erősebb fagy éjszaka is csak kevés helyen lehet.

 

Vadász Vilmos