Nem várható nagyobb havazás Karácsony előtt és az Ünnep alatt

A következő napokban sem ér el bennünket gyökeres időjárás változást okozó front, egy anticiklon, illetve a Kárpát-medencét kitöltő, több szár méter vastag, hideg, nedves levegő – szakmai nevén „hideg légpárna” – hatása lesz a meghatározó. Ennek megfelelően folytatódik a borús, párás, néhol ködös idő, csak kevés helyen, főleg a magasabb hegyekben lehet némi napsütés.

Ahogy december korábbi részében, úgy az előző héten sem volt kiadós csapadék. Az ország túlnyomó részén egyáltalán nem esett, csak kevés helyen fordult elő kisebb eső, ónos eső, jelentéktelen havazás. Bár helyeként – főként a Tiszántúlon és a nyugati megyékben – átmenetileg vékony hólepel, pár centis hó hatására kifehéredett a táj, zúzmaraképződés is előfordult, vastagabb hótakaró azonban tartósan sehol sem alakult ki a földeken. Az átlagosnál hidegebb idő volt, legtöbb helyen -5, helyenként -10 fok alá csökkent a hajnalra a hőmérséklet, de az őszi vetésekben komolyabb károkat okozó, -15 foknál erősebb fagy nagy területen nem fordult elő.

Az Ünnep előtti időszakban, illetve Karácsonykor is az átlagosnál pár fokkal hidegebb és szárazabb időjárásra van kilátás. Tavasszal, nyáron ilyen hosszantartó száraz idő már komoly gondokat okoz a növénytermesztőknek, télen azonban kevésbé káros a hatása. Bár szerencsés lenne, ha hótakaró védené az őszi vetéseket, olyan erős fagyok előreláthatólag nem lesznek, amelyek komoly kifagyást okoznának: hajnalra általában -2 és -7 fok közé hűl le a levegő. Mivel túlnyomóan borult marad az ég, párás, helyenként ködös időre van kilátás, napközben sem emelkedik sokfelé fagypont fölé a hőmérséklet, a +5 fokot csak kevés helyen haladhatja meg Karácsonykor. Jelentősebb mennyiségű csapadék ugyan nem valószínű, de szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat, az Ünnep alatt elszórtan kisebb eső, ónos eső is eshet. A talaj felső 3 – 7 cm-es rétege továbbra is fagyott marad, így a földek géppel is jól járhatóak, kedvezőek maradnak a feltételek a szerves trágya kijuttatásához.
 

Vadász Vilmos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Új útakon az agrárszektor!