Hideg, téli idő, kevés csapadék

A következő napokban több hullámban hideg levegő érkezik fölénk, de a frontokat korántsem kíséri mindenütt csapadék, az átlagosnál hidegebb, szárazabb időjárásra van kilátás.

Ahogy december első napjaiban, úgy az előző héten sem volt kiadós csapadék. Az ország túlnyomó részén egyáltalán nem esett, csak kevés helyen fordult elő kisebb eső, jelentéktelen havazás, a földeken tehát vastagabb hótakaró sehol sem alakult ki. Hideg volt a hét nagy részén, éjszakánként keményen fagyott, legtöbb helyen -5, helyenként -10 fok alá csökkent a hajnalra a hőmérséklet, de az őszi vetésekben nagy területen, komolyabb károkat okozó, -15 foknál erősebb fagy nem volt jellemző. A hét utolsó napjai jelentős enyhülést hoztak: legtöbb helyen az éjszakák is fagymentesek, sőt kifejezetten enyhék lettek, napközben a nyugati és déli megyékben sokfelé 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, csak az északkelet megyékben maradt hideg az idő.

A hét további részében azonban ismét igen hideg időre kell számítani. Éjszakánként többnyire fagyni fog, többfelé -5, eleinte a mélyebben fekvő helyeken -10 foknál keményebb fagy is valószínű. A talaj felső 3 – 7 cm-es rétege fagyott lesz, csak a felszínen szűnhet meg napközben az enyhébb helyeken átmenetileg a talajfagy. A kezdeti napos idő után, a hét közepén megnövekszik ugyan a felhőzet, elszórtan kisebb eső, havas eső, havazás is előfordulhat, de kiadós, országos csapadék nem valószínű. A hét további részében a naposabb helyek mellett egyre nagyobb területen valószínű tartósan ködös, borús idő, ezeken a tájakon hószállingózás előfordulhat, de nagyobb mennyiségű csapadék továbbra sem várható. Napközben is hideg lesz: eleinte ugyan az ország nagy részén fagypont fölé emelkedik délutánra a hőmérséklet, az enyhébb helyeken a 4, 5 fokot is elérheti, a hét második felében azonban a tartósan borús, ködös helyeken egész nap fagyni fog.


 

Vadász Vilmos