Folytatódik a száraz, hideg idő

A következő napokban gyors, gyökeres időjárás változás nem valószínű, továbbra is hideg, de az átlagosnál naposabb, szárazabb időjárásra van kilátás.

Az előző héten kiadós csapadék ugyan nem volt az ország túlnyomó részén, a hónap első napjaiban átvonult ciklon azonban többfelé okozott kisebb esőt, északon, északkeleten helyenként jelentéktelen havazást. Átvonulását ugyanakkor viharos, sokfelé 70, a hegyekben néhol 100 – 130 km/h-t meghaladó széllökések kísérték, melyek többfelé okoztak ágletöréseket, fakidőléseket. December első napjaiban átmenetileg mérséklődött ugyan az éjszakai lehűlés, utána azonban ismét keményen fagyott: sokfelé -5, helyenként -10 fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalonként.

A hét további részében jelentős időjárás változást okozó front nem ér el bennünket, nagyrészt anticiklonális hatások érvényesülnek. Ennek megfelelően az ország nagy részén sok lesz a napsütés, de igen hideg időre kell számítani. Éjszakánként országszerte fagyni fog: még a kevésbé hideg területeken is -3, -4 fokig csökken hajnalra a hőmérséklet, a mélyebben fekvő helyeken -10 foknál keményebb fagy is valószínű. A talaj egyre jobban átfagy, sokfelé 5 cm-nél vastagabb lesz a fagyott réteg. Napközben ugyan legtöbb helyen fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, de sokfelé délután is 5 fok alatt marad, így csak a talaj felszínén szűnik meg a talajfagy. A hét utolsó napjaiban, jövő hét elején fordulhat kissé változékonyabbra az időjárás, de a változó felhőzet mellett akkor is számítani lehet több-kevesebb napsütésre. Jelentős mennyiségű csapadékot a jelenlegi számítások nem jeleznek előre, ugyanakkor előreláthatólag mérséklődik valamelyest az éjszakai lehűlés, néhol akár már fagymentesek lehetnek az éjszakák, és a nappalok is enyhébbek lehetnek pár fokkal.  

 

Vadász Vilmos