Fagyos, hideg idő

Az utolsó novemberi hétvégén átvonult hidegfront sokfelé alig, vagy egyáltalán nem hozott csapadékot, de mögötte 10 – 15 fokkal hidegebb, sarkvidéki levegő érkezik fölénk. Ennek megfelelően - az elmúlt hét meglehetősen enyhe időjárása után - a következő napokban az átlagosnál hidegebb, de szárazabb időjárásra van kilátás.

Az előző héten kiadós csapadék kevés helyen akadályozta az aktuális, késő őszi munkákat. Az északnyugati megyékben sokfelé egyáltalán nem esett, a csapadékosabb - déli és keleti - területeken is csak kevés helyen regisztráltak 5 mm-nél többet. Az enyhe idő a munkák mellett az őszi vetések fejlődése szempontjából is kedvező volt.

November utolsó napjaiban jócskán lesz ugyan napsütés, de igen hideg időre kell számítani. Éjszakánként országszerte fagyni fog: még a kevésbé hideg területeken is -3, -4 fokig csökken hajnalra a hőmérséklet, a fagyzugos helyeken -8, -10 fok körüli fagy is lehet. Ennek megfelelően a talaj felső néhány cm-es rétege átfagy, de 5 cm mélységig várhatóan legtöbb helyen még hatol le a talajfagy. Az ország nagy részén napközben sem lesz 5 foknál enyhébb idő.

December első napjára igazi téli időjárás ígérkezik. Sok lesz a felhő, ha nem is fog mindenütt esni, de többfelé valószínű csapadék. Eleinte északon és keleten havas eső, hó is előfordul, másutt inkább kisebb eső lehet, a várható mennyiség azonban többnyire nem éri el az 5 mm-t.  A következő napokban a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időként erősebben felhős lesz ugyan az ég, elszórtan zápor, hózápor is lehet, de tartós, kiadós csapadék előreláthatólag továbbra sem lesz. Bár a hőmérséklet a sokévi átlag alatt marad, kissé mérséklődik az éjszakai lehűlés: -5 foknál erősebb fagynak kicsi a valószínűsége, és lesznek fagymentes helyek is. A nappali felmelegedés csak pár fokkal erősödhet, 10 fok fölé még a melegebb területeken sem nagyon emelkedik a hőmérséklet.


 


 

Vadász Vilmos