Enyhe idő, kevés csapadék (kedvezőbb feltételek a késő őszi munkákhoz)

A következő napokban az ország nagy részén átmenetileg kedvezőbbé válnak az időjárási feltételek az aktuális késő őszi munkákhoz, köztük a néhol még lábon álló kukorica betakarításához. A nov. 22-e és 28-a közötti egyhetes időszakban az átlagosnál enyhébb és kevésbé csapadékos időjárásra van kilátás, ami az elvetett magok kelését és a kikelt őszi vetések fejlődését is segíti, gyorsítja. A hónap eddigi részében leesett - átlagosnál több - csapadék hatására a talaj felső rétegeiben telítettséghez közeli a nedvességtartalom, ami jó az őszi vetéseknek, ugyanakkor sokfelé a földek nehezen járhatóak géppel, nem művelhetőek – különösen a kötött talajú területeken.

Az elmúlt hétvégén átvonult front a Kisalföldön sokfelé 5 - 10 mm csapadékot okozott, ott a leginkább sáros a talaj, az Alföldön ugyanakkor alig esett. A hét első felének télies időjárása után az utolsó napok jelentős enyhülést hoztak, mindenütt megszűntek az éjszakai fagyok, a hőmérséklet délutánonként többfelé 15 fok fölé emelkedett.

A legtöbb számítás szerint hét végéig a hőmérséklet a sokévi átlag felett marad, bár napról napra mérséklődik a nappali felmelegedés. Az első napokban többé-kevésbé napos idő várható, éjszakánként ugyan többfelé köd képződik, napközben, azonban a legtöbb helyen kitisztul a levegő. A hét második felében kevesebb lesz a napsütés, lesznek tartósan borús, ködös területek is, szitálás, kisebb eső elszórtan előfordulhat ugyan, de kiadós, országos csapadékot az előrejelzés készítésének idején nem jeleznek előre a számítások. Erős fagy sehol sem várható. Egy-két tartósan derült, fagyzugos helyen ugyan kevéssel fagypont alá csökken éjszaka a hőmérséklet, de lesznek helyek, ahol hajnalban is +5 fok felett marad. A hőmérséklet csúcsértékei eleinte mindenütt meghaladják a 10, néhol a 15 fokot, a hét folyamán azonban fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, a jövő hét elején az átlagosnál hidegebb idő lehet.


 


 

Vadász Vilmos