Télies idő után enyhülés, a hétvégén ismét kiadós esők

Az elmúlt hétvégén az ország nagy részén kiadós esőt, a nyugati és északi megyékben többfelé havazást is okozó ciklon után, átmenetileg kevésbé nedves levegő érkezik fölénk, a hét közepéig jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű, de téliesen hideg időre van kilátás. A hét második felében enyhülés várható, a hétvégén ismét kiadós esőre kell számítani.

A nyugati és déli megyékben sokfelé 20 – 50 mm közötti csapadék mennyiség esett a múlt hét utolsó három napján, csak az Északi középhegység térségében regisztráltak nagy területen 10 mm-nél kevesebbet. A felső talajrétegek ennek megfelelően többnyire telítettek, a földek legtöbb helyen járhatatlanok géppel. Hideg, télies idő volt sokfelé, a leghidegebb éjszakákon az ország túlnyomó részén fagyott, nem volt ritka a -4, -5 fok körüli hőmérséklet, de a fagyzugos helyeken -6, -8 fok körüli fagy is előfordult.

E hét első felében folytatódik az átlagosnál lényegesen hidegebb, helyenként kifejezetten télies időjárás, annak ellenére, hogy az ország jelentős részén hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Kedden nem valószínű csapadék, szerdán és csütörtökön azonban – főként az ország északi felén – többfelé előfordul eső, helyenként havas eső, a hegyekben hó is eshet. A várható csapadék mennyisége azonban kevés helyen haladja meg az 5 mm-t. Péntekre ismét csapadékmentes időjárás ígérkezik, több-kevesebb napsütéssel, a hétvégén azonban ismét egy - sokfelé kiadós esőt okozó - csapadékrendszer vonul át felettünk. Bár a magasban erőteljes melegedés zajlik, eleinte még téliesen hideg idő várható. Kedden, szerdán országszerte fagyni fog hajnalban, a mélyebben fekvő területeken -4, -5 fok körüli fagyokra kell számítani, a tartósan derült, fagyzugos helyeken -7, -8 fok körüli fagy sem kizárt. Ugyanakkor legtöbb helyen napközben sem emelkedik 5 fok fölé a hőmérséklet, néhol délután is fagypont közelében marad. A hét utolsó napjaiban 6 – 7 fokos enyhülés várható, megszűnnek az éjszakai fagyok.
 


 

Vadász Vilmos