Augusztus óta több megyében is kimutatták lovakban a nyugat-nílusi vírus jelenlétét. A NÉBIH és a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének (MLGYÁE) közös munkacsoportja felhívja a lótartók figyelmét, hogy a betegség bejelentésköteles, forgalmi korlátozással azonban nem jár.

 
Augusztus és november között gyakran jelentkeznek a lovaknál idegrendszeri megbetegedések, amelyek leggyakoribb oka a nyugat-nílusi vírusfertőzés. Idén augusztus második hetétől már több bejelentés is érkezett és igazolt eseteket is regisztráltak Pest, Fejér és Heves megyében.
Az ízeltlábú vektorok aktivitásának és a kórokozó replikációjának megfelelően a lovakban és emberekben kialakuló megbetegedések előfordulásában is szezonalitás figyelhető meg. A legtöbb megbetegedés a vektorok jelenléte és az adott ország klímájának megfelelően, Magyarországon augusztus-november között jelentkezik.


Minden lónál, amely ebben az időszakban idegrendszeri tüneteket mutat, fennáll a fertőzés gyanúja. A betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, a lótartóknak értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégezteti az azonnali és térítésmentes szerológiai (IgM ELISA teszt) vizsgálatot. Mivel a betegség lóról lóra nem terjed, a jogszabályok semmilyen forgalmi korlátozást nem írnak elő. A betegség kimenetele nagymértékben függ az azonnali és megfelelő ellátástól, ezért a gyanús állatok kezelését késlekedés nélkül meg kell kezdeni (kezelési protokoll az MLGYÁE honlapján)!


Az Állatorvos-tudományi Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszéke a nyugat-nílusi vírus kórjelzésével kapcsolatos kutatásokat végez. A hatóság kéri, hogy az állatorvosok gyanús esetekben – a vér mellet – vizeletmintát is juttassanak el a tanszékre. (Tovább információ és tájékoztatás: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A nyugat-nílusi vírusról és megelőzéséről itt lehet olvasni: http://portal.nebih.gov.hu/-/a-nyugat-nilusi-virus-wnv-Nébih