Már a figyelemre méltó tavalyi rekordokat is átadta a múltnak a Szentlőrinci Gazdanapok – a mezőgazdasági szakvásár idén minden eddiginél több kiállítót fogadott, de ugyancsak új csúcs született a látogatók számában is. A friss összegzés szerint a régióban piacvezető, újabban országos és nemzetközi hírnévre törő Szentlőrinci Gazdanapokon a kiállítók száma elérte a négyszázat, míg a hétvége három napja alatt több mint 25 ezren látták a népszerű szakvásárt.

– A kiállítók és a látogatók száma valóban jól mutatja egy vásár sikerességét. Szakmai szempontból ennél is többet jelent számunkra, hogy a visszajelzések szerint számos sikeres partnerszerződés köttetett a vásár három napja alatt, mi is eredményesen bővítettük együttműködő partnereink számát – értékelte a vásárt Pohl Marietta, a szervező és rendező Baranya Megyei Vállalkozói Központ vezetője.

Mint az igazgató kiemelte, két éve hoztak egy, a vásár színvonalát és minőségét erősítő döntést, aminek köszönhetően az idei év felhozatala már jól mutatta, hogy a gazdanapok letisztult, egységes képet mutat, amiben nagy hangsúlyt kap a helyi termékek képviselete, illetve a minőség. Ez a szemlélet és a nemzetközi kapcsolatépítés határozza meg a vásár jövőjét.

Forrás K.E

 


 

A Szentlőrinci Vágta a Nemzeti Vágta előfutama, melyre a nevezett települések:

 A XXIII. Szentlőrinci Gazdanapokon 9 község képviseltette magát a Nemzeti Vágta Szentlőrinci előfutamán.

Bicsérd, Bükkösd, Dávod, Érsekcsanád, Gyód, Kacsóta, Kalocsa, Pécsvárad, Sellye.

 

A Nemzeti Vágtára tovább jutott:

 SZENTLŐRINCI

VÁGTA

TELEPÜLÉS

LOVAS

1.   helyezett

Szentlőrinc

Lászlóffy Csilla

Káder Tokió

      1.   helyezett

Sellye

Bányavölgyi Donáta

Déva Szándék

2.  helyezett

Kalocsa

Hajnal Franciska

Shagya Szerkő

 

Szentlőrinci Gazdanapok díjazottjainak megtekintéséért kattintson ide!

 

Sok érdeklődő a szakmai rendezvényeken

 

A Gazdanapok immár huszonharmadik alkalommal várta augusztus 12. és 14. között a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat Szentlőrincen. Az időjárás is kegyes volt, mind három napon át ragyogóan sütött a nap.

  - Meglepő módon már a nyitó nap, péntek is erős volt, sokan vettek részt a szakmai rendezvényeken, de az idén első alkalommal általunk megszervezett szántóföldi gép- és technológiai bemutató is sok érdeklődőt vonzott. Vasárnap a látogatók jelentős része pedig a lovas programok miatt látogatott ki a Gazdanapokra, amelyet ebben az esztendőben a három nap során több mint, huszonötezren kerestek fel - emeli ki Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgatója.

   Szólt arról is, idén is magas számban voltak külföldi kiállítók, ami az elmúlt esztendőben megkezdett tudatos építkezés eredménye. A horvát, szlovák, osztrák, német agrárcégek mellett Erdélyből is érkeztek mezőgazdasági termelők. Idén első alkalommal Verőce mellett Eszékről és Bjelovárról is szép számmal bemutatkoztak a partner vásárszervező cégeknek köszönhetően.

  - A vásár ideje alatt együttműködési megállapodást kötöttünk Horvátország legnagyobb agrárvásár szervező és bonyolító cégével, a Bjelovarski Sajammal, ami évente több szakmai kiállítást szervez, amelyek közül a legnagyobbat ötvenezren keresnek fel - folytatja tovább Pohl Marietta. - E mellett a vásárturizmus felé is nyitnak, nemcsak kiállítóik körét bővítik folyamatosan, de speciális, a vásár megtekintését célzó utakat is szerveznek. Már a Gazdanapok ideje alatt volt olyan kiállító, aki közvetlen kapcsolatba lépett velük és saját standdal jelenik meg a szeptemberben megrendezésre kerülő bjelovári vásáron, amelyen a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány is részt vesz saját standdal. Itt lehetőséget teremtünk arra is, hogy több baranyai termelő, helyi terméket előállító is bemutatkozhasson.

   Kitért arra is, mind a kiállítók, mind a vásár látogatóitól érkezett visszajelzések azt igazolják, jó úton haladnak, az elmúlt évben megkezdődött minőségi váltás kedvező fogadtatásra talált a körükben. Immár második éve a kézműves utcában kizárólag a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják portékáikat. Közülük azok megjelenését a lehetőségeikhez mérten külön támogatták, akik egész éven át rendszeres résztvevői voltak a Kistermelők Házában hétvégéken megrendezett termelői piacoknak.

   A Szentlőrinci Gazdanapok az eltelt több mint két évtized alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági vásárává nőtte ki magát. Ebben az esztendőben csaknem négyszáz - hazai és külföldi - kiállító várta a szakmai közönséget, a rendszeresen jelenlévők mellett többen most először állítottak ki. Esztendőről esztendőre más és más a termelőket érintő kérdést állítanak a középpontba. Idén a helyi termékekre, s azok mind szélesebb körben történő bemutatására helyezték a hangsúlyt. A szakmai napon egyebek mellett szó volt a pályázati úton elnyerhető, a vidékfejlesztést szolgáló forrásokról, a Rövid Ellátási Láncról, az élelmiszerbiztonságról, a kistermelők által előállított élelmiszerek értékesítéséről. Terítékre került a tudatos fogyasztói magatartás fontossága, s annak mind szélesebb körben történő megismertetése, a civil kezdeményezések szerepe, de a földrajzi áruvédjegy kérdése is. E mellett az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a szakmai nap keretében ismét bemutatkozási lehetőséget kapott öt kistermelő is.

   Idén is számos újdonsággal várták, mind a gazdálkodókat, mind a vásárlátogatókat. A tavaly nagy sikert aratott szántóföldi bemutatót újabb elemekkel gazdagították. Két napon át a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel - permetező, növényvédőszer-adagoló, vetőgép - ismerkedhettek meg az érdeklődők a gyakorlatban. Az Őshonos udvar mellett, idén először egy Baranya udvart is kialakítottak, ahol a megyei értéktárba bekerült speciálisan baranyai nyúl és tyúk volt látható, kiegészítve a megye gasztronómiájával.

A Szentlőrinci Vágtát ismét megrendezték, a Díjugrató verseny fókuszába pedig a magyar fajták kerültek és külön elismerésben részesültek azok lovasai.

Forrás: Szalai Kornélia

 

 

 

 

 

Új útakon az agrárszektor!