Hektáronként legfeljebb 500.000 forint összegű kamat- és költségmentes hitelhez juthatnak azok a gazdák, akiknek 2016 áprilisában fagykár sújtotta ültetvényeiket.

Összesen 852 településen gazdálkodó termelő veheti igénybe a már működő hitelkonstrukciókhoz kapcsolódó kiemelt támogatást az egységes kérelemben feltüntetett földterületükkel arányosan. Az erről szóló az egyes agrártámogatásokat szabályozó rendeletek módosításáról szóló 51/2016. (VII. 21.) FM rendelet a Magyar Közlöny 108. számában jelent meg.

A 100%-os mértékű kamattámogatás, kezességi díjtámogatás és költségtámogatás (hitelszerződés megkötésével és fenntartásával kapcsolatos meghatározott költségek) az Agrár Széchenyi Kártya Program, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett, legkésőbb 2016. november 30-ig hatályba lépett hitelszerződésekkel kapcsolatban 2016. július 22-től esedékes fizetések (úgymint kamatfizetés, kezességi díj fizetés, költségekkel kapcsolatos fizetések) vonatkozásban igényelhető. A támogatás egyaránt igénybe vehető a 2016. július 21-én már meglévő és hatályba lépett, illetve az újonnan megkötni tervezett hitelszerződésekhez. Fontos, hogy az újonnan megkötött hitelszerződésekre is a 2016. november 30-i hatálybalépési határidő vonatkozik.

A támogatási kérelmek benyújtásával, a támogatások kifizetésével kapcsolatban az Agrár Széchenyi Kártya Program esetében a regisztráló irodák (Vállalkozók Országos Szövetsége irodái, területi kereskedelmi és iparkamarák) az MFB Forgóeszköz hitelprogramok esetében a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézmények, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nyújt részletes tájékoztatást.

 

 

FM Sajtóiroda