A Földművelésügyi Minisztérium (FM) több dohányágazatot érintő rendeletet is a termelők érdekeinek megfelelően módosított a Magyar Közlöny 49. számában megjelent, az egyes agrártámogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelettel.

Az FM meghirdette a dohányágazat 2016-ban esedékes átmeneti nemzeti támogatásait (ÁNT) összesen mintegy 3,5 milliárd forint keretösszeggel, amely közel 620 000 forint/bázisjogosultságot jelent a gazdáknak.

A támogatási rendszer másik részét mintegy 1,5 milliárd forint összegben termeléshez kötött csekély összegű támogatás teszi ki. 2016-ban a dohánytermesztők csekély összegű támogatásának mértéke is növekszik. A dohány szerkezetátalakítási program keretében a 2015. évi termelés után igényelhető csekély összegű támogatás mértéke hektáronként 300 000 forintról 311 860 forintra emelkedik. A módosítások eredményeképpen a dohánytermelők 2016-ban 900 000 forintot meghaladó támogatást kapnak hektáronként.

A kormány az uniós támogatások 2015. évi megszűnésével a jelentős élőmunka igényű dohánytermelés támogatását tisztán nemzeti forrásból biztosítja. Támogatásban azok a gazdák részesülnek, akik 2015-ben bejelentkeztek az új dohány szerkezetátalakítási programba.

A dohány szerkezetátalakítási programban résztvevő Virginia illetve Burley dohányfajtákat termelők természetesen a 2016. évben is igényelhetnek termeléstől elválasztott, történelmi bázis alapú átmeneti nemzeti támogatást (ÁNT). A 2017-ben esedékes támogatás pontos mértékét - hasonlóan a többi ÁNT jogcímhez – az FM a későbbiekben határozza meg. A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy az elsősorban Északkelet-Magyarországon és az Alföldön sokak számára megélhetést biztosító ágazat továbbra is fennmaradjon.

 

FM Sajtóiroda

 

 

 

Új útakon az agrárszektor!