Az uniós piacon 5-10 százalékos versenyelőnye van azoknak a magyar agrárvállalkozásoknak, amelyek a precíziós gazdálkodási technológia segítségével termelnek, a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 2010 óta összesen mintegy 200 földi jeladó állomást létesített, amely gyakorlatilag országos lefedettséget nyújt a rendszer számára.

A cég közleménye szerint a rendszer országos szinten az európai országok közül egyelőre kizárólag Magyarországon épült ki. Hasonló kiterjedésű hálózat csak az Egyesült Államokban működik, a nyugat-európai országokban csak kisebb rendszerek üzemelnek.
    Az úgynevezett valós idejű korrekciós jel hálózat (Real Time Kinematic, vagy RTK rendszer) a GPS alapú rendszereknél jóval pontosabb, 1-2 centiméteres helymeghatározást tesz lehetővé: így például a vetést és permetezést a parcellán időben több hónapos, vagy akár több éves eltolódást követően is centiméteres pontossággal lehet elvégezni.
    A magyarországi RTK rendszert használó mezőgazdasági nagygépek száma várhatóan még az idén elérni az 500-at.
    A KITE ismertetése szerint évente összesen 1-3 ezer traktort adnak el Magyarországon. A piac a pályázati forrásoktól és az agrárszektor beruházási kedvétől függően évről évre nagy kilengéseket mutat. A KITE Zrt. részesedése az összes eladásból 25-30 százalékos, a legalább 250-280 lóerő teljesítményű, úgynevezett nagy szántóföldi traktorok kategórián belül 40-50 százalék között mozog.
    A KITE tavaly több mint tíz százalékkal, 177,5 milliárd forintról 204,7 milliárd forintra növelte árbevételét, mérleg szerint eredménye 2012-ben mintegy 3,5 milliárd forint volt. Az idei év első kilenc hónapjában a társaság forgalmát és eredményét is tovább növelte.
    Az elmúlt több mint húsz évben a KITE Zrt. Magyarország vezető agrárintegrátor társaságává lépett elő. A vállalat egész Magyarországon jelen van, tevékenységét nádudvari központtal 5 régióban, 19 alközponttal, továbbá regionális géptelepekkel és kertészeti teleppel végzi. Munkavállalóinak a száma csaknem 900 fő.

 

MTI