A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ismételten jelezte az illetékesek felé a rendelet módosítása miatt fellépő gyakorlati nehézségeket, amelyekről egyeztetést kezdeményezett a Földművelésügyi Minisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal.

A növényvédelemről szóló 43/2010 (IV.23.) FVM rendelet számos újdonságot vezet be, amelyről már korábban is beszámoltunk. Ezek közül komoly adminisztrációs terhet jelent a gazdálkodók számára, hogy az I. kategóriás növényvédő szerek felírásához szükséges szerződés adatait fel kell tölteni a NÉBIH honlapjára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére létrejött egyeztetés eredményeképp a NÉBIH türelmi időszakot rendelt el, amelynek értelmében 2016. május 31-ig a hatóság eltekint a növényorvosi vényhez kapcsolódó szerződések adattartalmának elektronikus rögzítésétől.

Az állásfoglalás alapján a növényorvosi vény kiállítása mellé szerződéskötés kötelező, annak adattartalmát azonban 2016. május 31-ig nem kötelező megküldeni a NÉBIH felé. Jelenleg ennek a kötelezettségnek a NÉBIH által közzétett excel tábla segítségével tehetnek eleget a szakirányítók. Az adatok megküldésére tehát a lehetőség adott, de az 2016. május 31-ig nem kötelező.

Összegezve, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a hatóság által elrendelt, 2016. május 31-ig türelmi időszak kizárólag az adatok feltöltésére vonatkozik. Az átmeneti időszak azonban a szerződések megkötését nem érinti, azokat kötelező megkötni, a növényorvosi vény kiállítását megelőzően

 

NAK