A Kormány módosította az MFB Földvásárlási Hitelprogram bevezetéséről szóló kormányhatározat egyes pontjait. A Magyar Közlönyben 2015. december 1-én megjelent módosítás értelmében a hitel az elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére is felhasználható, valamint azoknak is csak 10 százalékos önerőt kell befizetniük, akik az NFA-val a föld hasznosítására kötött megbízási szerződéssel rendelkező mezőgazdasági termelőszervezetben, vagy gazdálkodó szervezetben, legalább 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkeznek.

Az első pont eredetileg úgy szólt, hogy a 150 milliárd forintos hitelkeretből származó hitel a nyertes árverező által árverésen megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére használható fel. A változtatás szerint a hitel az árverés útján, vagy az árveréssel érintett földrészletre vonatkozóan, a fennálló elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére használható fel. Eszerint azoknak a földműveseknek, akik elővásárlási jogukkal élve vásárolnak földet, a hitelfelvételhez nem szükséges az árverésen megjelenniük.

Az eredeti szabályok az önerőt 10 százalékban határozták meg akkor, ha a hitelfelvevő a megvásárolni kívánt földrészlet haszonbérlője, vagy a földrészletre vonatkozó megkötött jövőbeni haszonbérleti szerződéssel, illetve az NFA-val a hasznosításra kötött megbízási szerződéssel rendelkezik. Minden más esetben az önerő a vételár 20 százaléka. A 10 százalékos önerő feltétele a módosításban kiegészül azzal, hogy ha a hitel igénylője az NFA-val a föld hasznosítására kötött megbízási szerződéssel rendelkező mezőgazdasági termelőszervezetben vagy gazdálkodó szervezetben legalább 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, akkor is a kisebb önrésszel kaphatja meg a hitelt.

A módosító határozat 2015. december 2-tól hatályos.

 

NAK