Tápoldatokat ellenőrzött legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az átfogó vizsgálat során 50 termékből csaknem minden másodiknál akadt valamilyen gond, a hivatal több termék esetében forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendelt el - közölte az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság kedden az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a tápoldatok - szakmai nevükön engedélyköteles és uniós-jelölésű oldatműtrágyák - a növények tápanyag-utánpótlására szolgálnak, illetve a talajok tápanyag-szolgáltató képességét, termőképességét javítják. A forgalomba hozott termékeknek vagy az Európai Unió szabályozásának kell megfelelniük, vagy pedig magyar forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel kell rendelkezniük.
    A Nébih májusi terméktesztjén általános-, muskátli és kaktusz tápoldatokat vizsgált. A magyar boltok kínálatát figyelembe véve 50 termékből vettek hatósági mintát az ellenőrök. A tápoldatok közül jellemzően a 250-, a 400-, az 500- és az 1000 milliliteres kiszerelésű termékeket vizsgálták a szakemberek, mivel a vásárlók körében ezek a legnépszerűbbek, de vettek mintát az önadagolós, 32 milliliteres flakonokból is.
    A hatóság vizsgálta az engedélyokiratban szereplő minőségi paramétereket, a teljes tápelem összetételt, ellenőrizte a termékek jelölésének, címkézésének megfelelőségét, a magyar nyelvű felirat meglétét, valamint a gyártó által garantált tápelem tartalmat. Emellett fogyasztói kedveltségi vizsgálatra is sor került, például mennyire pontosak az adagolási információk, könnyen, jól olvasható-e a címke, vagy épp mennyire biztonságos, könnyen kezelhető-e a flakon.
    A megvizsgált 50 tápoldat közül 19 terméknél talált a Nébih beltartalmi hiányosságot: így például az Albatrade Kft. Valentin virágtápja, valamint az Eurogarden Kft. által gyártott Általános tápoldat és a Muskátli és balkonnövény tápoldat megnevezésű terméknél több paraméter a garantált tápanyagtartalomnak csupán a töredékét tartalmazta. Ezzel a gyártók súlyosan megtévesztették a felhasználókat.
    A szakemberek a jelölési követelményeket is vizsgálták és 6 terméknél találtak jelölési hibát. Összesen 24 termék nem felelt meg az előírásoknak, egy terméknél jelölési és beltartalmi problémák is voltak. A hatóság a kifogásolt termékek esetében forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendelt el.
    Az összesítésben a teszten az Auchan általános tápoldat, a Terrasan muskátlitáp és a Compo kaktusztáp végzett az élen - olvasható a közleményben.

 

 

 

MTI