Szigorítja a földművelés ellenőrzését a szaktárca, és szankcionálni fogja, ha a haszonbérlők parlagon hagyják a földterületet - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint az FM vizsgálatot rendel el azon - szórványosnak tekinthető - esetekben, ahol a tárca értesülései szerint a gazdák nem tettek eleget művelési és gyommentesítési kötelezettségüknek.
    Az agrártárca egyben felszólítja a földműveseket az állami földhaszonbérletek szakszerű kezelésére és szerződésben vállalt kötelezettségeik teljesítésére.
    A közleményben az FM visszautasítja az LMP azon állítását, miszerint a nemzeti tulajdonú területeken dolgozók célja nem a földművelés, hanem a területalapú támogatások felvétele lenne.
    Hangsúlyozzák: a második és harmadik Orbán-kormány a családi gazdaságoknak kedvezett az állami földhaszonbérleti pályázatok alkalmával, és ennek jegyében - a szocialista korszakra jellemző 600 helyett - immár 7500-an jutottak mezőgazdasági munkalehetőséghez.
    A szaktárca álláspontja szerint a haszonbérlők zöme eleget tesz a haszonbérleti kontraktusban foglalt előírásoknak. A tárca szankcionálni fogja azokat a haszonbérlőket, akik parlagon hagyják a földet - teszik hozzá.
    A közlemény szerint néhány integrációban termelt, kései vetésű növényi kultúra kivételével lényegében befejeződtek a tavaszi vetések Magyarországon.

 

MTI