Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 26/2015. (V. 6.) MvM rendelet alapján 10 milliárd forintnyi összegre lehet pályázni a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása érdekében környezetbarát és energiahatékony gépek és berendezések beszerzésére.


A támogatás célja a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítása környezetbarát, energiahatékony kertészeti gépek, berendezések beszerzésének támogatásával. A gépek közül kizárólag azon kertészeti traktorok támogathatók, amelyeknek motorteljesítménye legfeljebb 75 kW.

A jogcím keretében lehetőség lesz:
- Kisértékű gépberuházásra, amennyiben az elszámolni kívánt kiadások teljes összege
legfeljebb 35 000 000 Ft
- Nagyértékű gépbeszerzés esetében az elszámolni kívánt kiadások teljes összege
legfeljebb 140 000 000 Ft.

A támogatás jellege vissza nem térítendő támogatás, melyet utófinanszírozással vehetnek igénybe az ügyfelek. A támogatás mértéke a támogatási kérelem alapján jóváhagyott összes elszámolható kiadás 35 százaléka. Azonban ha az ügyfél lakóhelye vagy székhelye hátrányos helyzetű településen van, vagy ha az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, a támogatás mértéke a támogatási kérelem alapján jóváhagyott összes elszámolható kiadás 45 százaléka.

A támogatható gépek beszerzése a kiírásban foglalt naptól megkezdhető, a művelet megvalósítására rendelkezésre álló határidő 2015. szeptember 21., míg a kifizetési kérelem benyújtására rendelkezésre álló véghatáridő 2015. október 5.
Nagyértékű gépbeszerzésre irányuló támogatási kérelem esetén a jogszabály mellékletét képező szempontok alapján pontozásra kerül sor. A minimális elérendő pontszám 22 pont.

A támogatási kérelmek benyújtására 2015. május 18-án 8.00 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 2015. június 1-jén 18.00 óráig van lehetőség.

A támogatási kérelmeket kizárólag ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A kérelmek benyújtását követően annak módosítására, illetve hiánypótlásra nincs lehetőség.

További információk a 67/2015. (V. 14.) számú MVH Közleményben olvashatók, mely az alábbi linket érhető el:
http://mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/kozlemenyek/mvhk672015
Tájékoztatás kérhető az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy személyesen, illetve telefonon az MVH központi és regionális illetékességű megyei kirendeltségeinek ügyfélszolgálatán.

 

 

MVH