A Földművelésügyi Minisztérium közzétette a termeléshez kötött állatalapú támogatások feltételeit.

    A kormany.hu portálon olvasható tájékoztatás szerint a támogatásigénylés alapfeltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a tárgyévben június 9-én rendelkezzen 1 hektár minimális területalapú támogatásra (SAPS) jogosult földdel, vagy pedig az adott naptári évben igényelt, illetve kapott, állatokra vonatkozó, létszámalapú, termeléshez kötött közvetlen támogatásainak összege meghaladja a száz euró értéket.
    A támogatást naptári évenként és mezőgazdasági termelőnként egy alkalommal, ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton lehet igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH), amely a kérelmezést követő év június 30-áig fizeti ki a támogatást.
    A minisztérium kiemelte, hogy a benyújtott támogatási kérelem nem része az egységes kérelemnek, ezért a határidő végét követő 25 napon belül lehetőség van módosításra és hiánypótlásra, ugyanakkor az általános uniós eljárásrend alapján naponta 1 százalékkal csökkennek azok az összegek, amelyekre a kérelmező a határidőig történő benyújtás esetén jogosult lett volna.
    Minimálisan egy állat támogatható, ezután az egyed élete során csak egy típusú termeléshez kötött közvetlen támogatás vehető igénybe, ez a kérelmezés ideje során nem változtatható. Ennek gyakorlati jelentősége a kettős hasznú tehenek esetében van. Nincsen lehetőség ugyanazon tehén után egyik évben tejhasznú tehén támogatást, a másik évben pedig anyatehén támogatást igényelni. Amennyiben az állat után termeléshez kötött anyatehén átmeneti nemzeti támogatást igényel a termelő, akkor uniós forrásból is csak anyatehén támogatás igényelhető - ismerteti a szaktárca.

 

MTI