Rohamosan nő az Agrárközösség nevű szervezethez fordulók száma mezőgazdasági pályázati problémák orvoslása érdekében, vagy agráradózási és pénzügyi tanácsadásért. A közösség szerint sok a kókler pályázatíró a szakmában, ezért szorgalmazzák azok kiszűrését. Az idei pályázatokra felkészülésről szóló kecskeméti rendezvényen többek között az Agrárgazdasági Kutató Intézet stratégiai tanácsadója a várható mezőgazdasági és állattartási trendekről is előadást tart.

Erőteljes tagtoborzásba kezdett az Agrárközösség nevű szervezet annak érdekében, hogy az idén kiírásra kerülő pályázatokon megfelelő módon induljanak az agrárvállalkozások. A szakértők szerint még sok a tennivaló, hogy formailag és tartalmilag is megfelelő tenderanyagok kerüljenek az elbírálók elé, ugyanakkor a pályázók felkészültek is legyenek a fejlesztésekre gazdasági és pénzügyi oldalról. A szervezet úgy látja, a gazdálkodóknak a teljes, általában ötéves projektidőszak alatt folyamatosan segítséget kell adni a vállalt feltételek és az adminisztrációs kötelezettségek teljesítéséhez.

Az Agrárközösség szakmai vezetője, Törökné Rácz Erzsébet úgy nyilatkozott, sajnálatos, hogy sok, önmagát pályázatírónak nevező, kérészéletű vállalkozás próbálkozik ügyeskedni, színvonaltalan szolgáltatással megvezetni és lehúzni az agrárvállalkozókat. Ennek következménye, hogy a pályázatok gyakran nem megfelelő minőségűek, sok szereplő elesik a nekik szánt forrástól. Ráadásul a pályázatokat elbíráló szervezetre is pluszteher hárul a fércmunkák miatt. Az agrárközgazdász szerint helyes tehát, hogy az Agrárkamara törekszik a kókler pályázatírók kirostálására. Ugyanakkor a színvonalas szolgáltatókra szükség van, mert rengeteg érintettet kell hosszú távon is támogatni, amely hatalmas feladat.

A szakértő kiemelte, az Agrárközösség jelentős segítséget ajánl fel a hivatalos szervek számára ebben a munkában. A vállalkozókat már most fel kell készíteni a sikeres pályázásra, éppen ezért Kecskeméten, március 12-én fórumot tartanak a témában. A rendezvényen az idei év várható pályázati forrásairól, az azok elnyeréséhez szükséges tennivalókról tájékoztatják a résztvevőket. Az eseményen az Agrárgazdasági Kutató Intézet stratégiai tanácsadója, Dr. Rieger László a várható mezőgazdasági és állattartási trendeket mutatja be a legújabb kutatási és statisztikai adatok alapján.

 

Az Agrárközösségről:

Az Agrárközösség 2013-ban alakult, önkéntes tagsági alapon működő szervezet. Mind őstermelők, egyéni vállalkozók, családi gazdaságok, mind agrárcégek csatlakoztak a közösséghez annak érdekében, hogy speciális mezőgazdasági könyvelést, jogi tanácsadást, pályázati ügyintézést vehessenek igénybe az abban dolgozó szakértőktől. A közösség tagsága rendszeresen cserél információkat és segíti egymás működését, míg a szakmai hátteret neves agrárközgazdászból, jogtanácsosból és tapasztalt vállalkozásfejlesztőkből álló szakértők adják. A közösség működéséhez szükséges honlapot (www.agrarkozosseg.hu) a békéscsabai székhelyű Diamond Pénzügyi Tanácsadó Kft. üzemelteti, amely a szervezési munkát is végzi.