A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) kiemelt feladata, hogy a lehető legtöbb fórumon tájékoztassa tagjait az agrártámogatási rendszer változásairól. A Kamara ezért januárban egy országszerte öt helyszínt érintő nagyszabású rendezvénysorozatot indított, amelynek első 3 állomásán – Pápán, Kaposváron és Nyíregyházán – több mint 1.500 gazdálkodó vett részt.

A támogatási rendszer átalakulása miatt komoly kihívásokkal kell az idén szembenézniük a gazdálkodóknak, új fogalmakkal kell megismerkedniük, egy az eddiginél szigorúbb feltételrendszerhez kell alkalmazkodniuk.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy 2014-2020 között összesen csaknem 4000 milliárd forintnyi támogatás áll a magyar mezőgazdaság rendelkezésére. Kulcsfontosságú, hogy ezt a hatalmas pénzt a lehető leghatékonyabban tudjuk a mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének javítására, a vidék fejlesztésére fordítani.

Abban, hogy ez a célkitűzés megvalósuljon, a Kamarának fontos szerepe, és egyben komoly felelőssége is van. A NAK a falugazdász-hálózaton és információs csatornáin keresztül folyamatosan tájékoztatja tagjait a közös agrárpolitikát érintő kérdésekről, és segíti őket az eligazodásban.

A falugazdászok tavaly 2.400 csoportos tájékoztatót tartottak a gazdálkodóknak, és ez a rendezvénysorozat az idén is folytatódik. A társszervek (Földművelésügyi Minisztérium, Miniszterelnökség, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) közreműködésével gazdálkodói kézikönyvek készülnek. Ezek a zöldítésre, a kölcsönös megfeleltetésre és a nitrát-érzékeny területekre vonatkozó jogszabályok előírásait ismertetik részletesen, közérthetően. zöldítésről szóló gazdálkodói kézikönyv elkészült, és már letölthető a Kamara honlapjáról (www.nak.hu). Február végéig pedig minden, legalább 8 hektáron gazdálkodó kamarai tag postán is megkapja a könyvet.

A támogatásokkal kapcsolatban két kalkulációs program is indul a Kamara honlapján. Az egyik a támogatás-kalkulátor lesz, amellyel a gazdálkodók kiszámíthatják támogatásaik összegét, valamint jelzi a program, ha érdemes megfontolni az áttérést a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerébe. A másik az ökológiai területként elszámolható, illetve a bevetett területből ökológiai célterületté alakítandó terület nagyságáról ad tájékoztatást.

Az agrártámogatási rendszerről szóló országos előadássorozaton a gazdálkodók első kézből kapnak információkat. A rendezvényeken a 2014-2020 közötti új vidékfejlesztési irányokról a Miniszterelnökség, a közvetlen termelői támogatások rendszeréről pedig a Földművelésügyi Minisztérium képviselője tájékoztatja a résztvevőket. A fórum utolsó két állomása február 10-én Hódmezővásárhelyen, illetve február 17-én Gödöllőn lesz.