Több támogatás kifizetését is megkezdte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH); így elindultak a területalapú ültetvénytelepítéshez nyújtandó támogatások kifizetései, továbbá elkezdődött a Natura 2000 erdő kompenzációs támogatás kifizetése is.

A területalapú ültetvénytelepítéshez nyújtandó támogatásokra december elejétől mintegy 400 millió forint kifizetése kezdődik meg. A kifizetést az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott, kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, a korszerű ültetvények létesítéséhez valamint a gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatások keretében adják.
    December második hetében kapják kézhez az érintett gazdák a támogatásról szóló határozatukat, és az utalások is azon a héten kezdődnek meg. Fennálló köztartozás esetén az MVH a támogatásokat a lejárt köztartozás összegével csökkentve fizeti ki.
    A támogatások a meglévő ültetvények fejlesztésére, korszerű, víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott ültetvények telepítésére, valamint a fajtaszerkezet javítására használható fel, hogy megteremtse a piaci igényekhez alkalmazkodó, hatékony és minőségi követelményeknek megfelelő gazdálkodás hátterét.
    Elkezdődött a Natura 2000 erdő kompenzációs támogatás kifizetése is - tudatta az MVH. Több mint 2,4 milliárd forint kompenzációs támogatást nyújt a Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az MVH.
    A gazdák december második hetében kapják kézhez a támogatásról szóló határozatot, és az utalások is azon a héten kezdődnek meg.
    A vissza nem térítendő kompenzációs támogatás a Natura 2000 irányelveket érvényre juttató jogszabályok végrehajtásával érintett, az Országos Erdőállomány Adattárban nyilvántartott erdőrészlet területén felmerülő költségek és jövedelem-kiesés finanszírozására vehető igénybe - olvasható a tájékoztatásban.

 

MVH: megkezdődött az idei különleges tejtámogatás végkifizetése

Megkezdte a különleges tejtámogatás második felének kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), ennek keretében mintegy 2200 ügyfélnek csaknem 6 milliárd forintot fizetnek ki.

A támogatás alapja a 2013/2014. kvótaévben értékesített tejmennyiség - tájékoztatott az MVH hétfői közleményében.
Azok a tejtermelők kaphatnak támogatást, akiknek szarvasmarha állatállománya szerepel az ENAR-nyilvántartásban, gazdaságuk gazdasági szempontból sérülékeny vagy környezeti szempontból érzékeny helyen fekszik, és rendelkeznek minimum 1 hektár SAPS-támogatásra jogosult területtel.

 

MTI