2014. október 1-jén a Földművelésügyi Minisztérium teljesítette az Európai Bizottság-felé bejelentési kötelezettségét az ökológiai célterületeket (EFA) érintő hazai szabályozási paraméterekről.

Hazánk korábban az összes jogszabály által felajánlott EFA területet aktiválta – a kőfalak kivételével - annak érdekében, hogy megkönnyítse a gazdálkodók számára a szántóterületük legalább 5 %-os arányának megfelelő EFA kijelölési kötelezettséget.

Fontos változás, hogy a nitrogénmegkötő növények súlyozási tényezőjét, többek között a tárca többszöri és határozott fellépésének eredményeként, az Európai Bizottság 0,3-ról 0,7-re emelte. Így a terjedelmes fajlistához, melyben a szója és az étkezési hüvelyesek is helyet kapnak, egy lényegesen kedvezőbb szorzó társul.

Lényeges továbbá, hogy hazánkban előfordulnak olyan esetek, amikor egy domináns tájelemen belül jelen van egy másik tájelem, például egy árokban áll egy ökológiai célterületnek beszámítható magányos fa. Ebben az esetben a kiterjedésének köszönhetően az árok tekinthető domináns tájelemnek, így az számít ökológiai célterületként elszámolhatónak.

Az elszámolható EFA célterületek listájáról és részletes leírásáról, a rövid rotációs idejű sarjerdő, az ökológiai jelentőségű másodvetés és a nitrogénmegkötő növények fajlistáiról, illetve az EFA területek átváltási és súlyozási tényezőiről a közlemény mellékletében tájékozódhatnak.

 

FM Sajtóiroda