A 2007–2013 közötti programozási időszakhoz kapcsolódó vidékfejlesztési program keretében 2014 májusában negyedik alkalommal hirdették meg a Fiatal gazdák induló támogatását. A támogatás keretösszege eredetileg mintegy 4,5 milliárd forint volt, amelynek jelentős megemeléséről született döntés.

Ennek értelmében a teljes támogatási összeg több mint 15 milliárd Ft, ami minden eddiginél nagyobb támogatást jelent. A támogatási kérelmek magas színvonalát és a mezőgazdaságban dolgozók korszerkezetének optimalizálására vonatkozó kormányzati célt figyelembe véve a Miniszterelnökség, mint Irányító Hatóság 103 pontban állapította meg az intézkedés keretében beérkezett támogatási kérelmek minimális ponthatárát, így összesen 1270 fiatal gazda kaphat támogatást. Jelenleg zajlik a támogatói döntések előkészítése a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

A támogatás az ifjú agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez járul hozzá. Azok a 18 és 40 év közötti ifjú gazdák jelentkezhettek, akik először kezdenek gazdálkodni mezőgazdasági üzem vezetőjeként, megfelelő szakmai tudással, végzettséggel rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat legalább 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik.

A Miniszterelnökség célja, hogy a legalkalmasabb jelentkezők kapjanak támogatást, amelyet az értékelési szempontrendszer is tükrözött. A minél magasabb szintű szakmai felkészültség, illetve az alapképzés teljesítésének vállalása, a szakmai gyakorlat megléte, a foglalkoztatási célok teljesítése prioritást élvezett a támogatási kérelmek bírálata során.

A korábbiakhoz képest a támogatás elnyerői könnyebben teljesíthető feltételekkel számolhatnak.

A Miniszterelnökség a 2014-2020 közötti programozási időszakban kiemelt célként kezeli a fiatal gazdálkodók, valamint a vidéki kis- és közepes vállalkozások támogatását.

 

NAK, Miniszterelnökség