Augusztus utolsó hetében – az Európai Unió által előírt adatszolgáltatás céljából – 5000 gazdálkodótól kéri be a NÉBIH a 2013/2014-es gazdálkodási évben felhasznált növényvédő szerek nevét  és azok mennyiségét. A szükséges információkról postán értesíti az érintetteket a hivatal.

Az Európai Parlament és a Tanács 2009. november 25-i 1185/2009/EK rendelete a peszticidekre (növényvédő szerekre) vonatkozó statisztikákról adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a tagállamok számára. Hazánkban az adatgyűjtés 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésében, a permetezési naplók adatainak begyűjtésével valósul meg. A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet előírásai alapján a felhasználási tevékenységet folytatóknak a növényvédőszer-felhasználásról naprakész nyilvántartást (permetezési naplót) kell vezetni, melynek formai követelményeit a rendelet tartalmazza.

Hazánkban a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervben (NCsT) felsorolt legfontosabb növények, vagyis a búza, kukorica, napraforgó, repce, szőlő, alma kultúrában történő kezelésekről kell adatot gyűjteni. Az 5000 érintett gazdálkodó postai úton kap felszólítást a kötelező adatszolgáltatásra. A kötelezettségnek 2014. november 30-ig kell eleget tenni, a permetezési napló elektronikus megküldésével. A napló kitöltésével és továbbításával kapcsolatban információk az alábbi linken találhatóak.

A végzés átvételét követően, az adatszolgáltatással kapcsolatban írásban az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, személyesen pedig előzetes egyeztetés alapján, ügyfélfogadási időben a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságán kérhető részletes tájékoztatás.


Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság
NÉBIH