A kamara Támogatja az őstermelői tevékenység szabályozási rendszerének továbbfejlesztését

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tartja, hogy segítse a legális, átlátható gazdálkodást folytató tagjait.

A NAK őstermelői tevékenységet végző tagsága a termékelőállítás és a lakossági jövedelemszerzés területén meghatározó szerepet játszik. A Kamara ezért támogatja egy olyan új őstermelői nyilvántartási és ellenőrzési rendszer kialakítását, amely védi a becsületes őstermelők érdekeit, és kiszűri azokat, akik az őstermelői igazolványt kizárólag adóelkerülésre és burkolt kereskedelemre használják. Ez a tevékenység ugyanis jelentősen torzítja a versenyt, rontja a valódi, legálisan működő (ős)termelők piaci pozícióit, és mindemellett megtévesztheti a fogyasztókat.

A NAK a jövőben a kamarai kártyának is meghatározó szerepet kíván adni az őstermelői tevékenységet folytatók egyedi azonosításához.

A piac tisztítása az élelmiszergazdaság más területein is elengedhetetlen, hiszen a fekete- és szürkegazdaság mértéke sok esetben már veszélyezteti a kamarai tagság derékhadát adó kis- és középvállalkozók érdekeit. Ez különösen megmutatkozik például a húsiparban. A feszültség feloldása érdekében a NAK kezdeményezi a nem legálisan működő élelmiszer-előállítók ellenőrzésének további fokozását.

 

Háttérinformáció:

A magyar agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője – az őstermelőktől a gazdasági társaságokig – kötelezően tagjává váltak a 2013. március 28-án megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK). A kamara feladata az agrár- és élelmiszerágazat hatékony képviselete, versenyképességének erősítése a tagoknak nyújtott szolgáltatások bővítésével.

 

Kapcsolat:

Fekete Zsanett, NAK, marketing-, PR-, és kommunikációs igazgató,       +36 30 219 13 19, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Konrád Szilárd,     NAK, kommunikációs csoportvezető,                             +36 30 597 12 92, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.