Évente több ezerszer vonulnak a tűzoltók mezőgazdasági tüzet oltani. Ezek jellemzően gabonatáblákon illetve kazlakban, boglyákban keletkeznek. A Katasztrófavédelem munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy különösen a betakarítás idején fontos az erőgépek tűzvédelme és a tarló égetésére vonatkozó szabályok betartása. Az előírások megszegői büntetésre számíthatnak.

A kalászosok betakarítási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, legalább egy szabályos tűzoltó készülékkel ellátott munkagép vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. Kötelező az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, illetve kipufogó és a szikratörő megtisztítása legalább naponta egyszer. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen a gázolaj vagy a hidraulika-folyadék, a munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni.

Az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, legalább három méter széles védőszántás mellett. Ugyanilyen védőszántást kell készíteni akkor, ha a munkaszünet idejére a kombájnt nem tudják a gabonatáblától, kazaltól legalább 15 méter távolságban leállítani.

Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

A munkálatok közbeni dohányozni szigorúan tilos. Amennyiben jogszabály lehetőséget ad a tarló égetésére, azt legalább 24 órával azelőtt be kell jelenteni. A tarlót egy időben minden oldalról meggyújtani tilos, biztosítani kell ugyanis a vad menekülési lehetőségét. Csak tarlómaradvány égethető, szalmát erre felhasználni nem szabad. Legalább három méter széles, de facsoportok, erdők mellett már hatméteres védőszántást kell alkalmazni, de lábon álló gabonatábla mellett soha nem szabad a tarlót meggyújtani. Legalább egy traktor ekével a helyszínen készenlétben kell hogy álljon.

A részletes tájékoztatás ide kattintva érhető el.

 

NAK