Békés megyében közel ötven éve nem volt ilyen erős a mezeipocok- invázió, a megye egész területe súlyosan fertőzött, a kártevők 50-70 hektáros egybefüggő területeket taroltak le - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatója az MTI-t.

  Fári Zoltán elmondta, hogy a rágcsáló elleni védekezésre engedélyezett 100 tonna Redentin 75 RB vegyszer két nap alatt elfogyott, ezért újabb kétszáz tonnára adtak be engedélykérelmet.
    Hozzátette, hogy vannak területek, ahol a lakott járatok száma száz négyzetméterenként eléri a százat. A megye legfertőzöttebb részei Közép- és Dél-Békésben találhatóak, a magas humusztartalmú, könnyen melegedő vályogtalajokon.
    A szakmai protokoll szerint, ha száz négyzetméterenként egy-két lakott járat található, már szükséges a kártevő elleni védekezés.     
    Magyarországon három mezei pocok elleni rágcsálóirtó készítménynek van állandó engedélye, az Arvalin LR-nek, a Polytanolnak és a Delunak. Ezeket kizárólag a járatok nyílásába helyezve lehet alkalmazni.
    A Redentin 75 RB-t csak szükséghelyzeti engedély birtokában lehet használni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az ország déli megyéiben és középső területein kialakult rendkívüli mezeipocok-invázió megállítására május 30. és július 31. között engedélyezte a készítmény használatát a kalászosok és a repce védelmére. Jelezték azt is, hogy ha a mezei pocok tovább szaporodik a lucernásokban, akkor az engedélyt ennek figyelembevételével módosítják. A Redentin 75 RB felhasználásához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain.
    A mezei pocok egész Európában elterjedt, nagyon gyorsan szaporodó, falánk mezőgazdasági kártevő. Mindenféle növényi részt fogyaszt, magokat, füveket, gyökereket, leveleket, gyümölcsöket. Szinte minden szántóföldi növényben kárt tesz, a kalászosoktól kezdve a lucernán és a kukoricán át a répáig és a burgonyáig. Kedvező időjárási körülmények között - enyhe tél, kevés csapadék - a mezei pockok nagymértékben elszaporodhatnak.

 

MTI