- 100 év innováció a növényvédelem és a hozamnövelés szolgálatában
- A jövőbeni növekedés forrásai azok a gazdálkodók számára kínált megoldások, amelyek túlmutatnak a növényvédelmen  

Limburgerhof, Németország – 2014. április 2. – A BASF Növényvédelmi Divíziója idén ünnepli a limburgerhofi Mezőgazdasági Központ fennállásának 100. évfordulóját. Az 1914-ben alapított mezőgazdasági kutatóállomás a BASF növényvédelmi üzletágának globális központjává nőtte ki magát. Napjainkban ez a világviszonylatban is kiemelkedő, kutatásorientált divízió a mezőgazdasági megoldások széles skáláját kínálja.

 

Limburgerhof, Németország – 2014. április 2. – A BASF Növényvédelmi Divíziója idén ünnepli a limburgerhofi Mezőgazdasági Központ fennállásának 100. évfordulóját. Az 1914-ben alapított mezőgazdasági kutatóállomás a BASF növényvédelmi üzletágának globális központjává nőtte ki magát. Napjainkban ez a világviszonylatban is kiemelkedő, kutatásorientált divízió a mezőgazdasági megoldások széles skáláját kínálja.

A Mezőgazdasági Központ fennállásának 100. évfordulója alkalmából szervezett limburgerhofi események középpontjában a dolgozók állnak. ”Limburgerhofi munkatársaink az elmúlt 100 évben nagyszerű munkát végeztek. Számtalan terméket és megoldást fejlesztettek ki és vezettek be sikeresen a piacra, mindenkor hozzásegítve a gazdálkodókat a világ bármely részén a hatékony növényvédelemhez és a terméshozam növeléséhez. Erre valamennyien nagyon büszkék lehetünk,” mondta Markus Heldt, a BASF Növényvédelmi Divíziójának elnöke.

A divízió további növekedésre számít, és 2020-ra 8 milliárd eurós forgalmat tervez. A BASF sikerének kulcsa a kutatás-fejlesztés területén végrehajtott folyamatos befektetés és a szoros együttműködés a partnerekkel. „Készen állunk arra, hogy megfeleljünk a jövő kihívásainak, és a gazdálkodók mindennapi igényeit újabb és újabb innovatív megoldásokkal elégítsük ki mind a növényvédelem területén, mind pedig azon túl,” mondta Heldt a dolgozóknak tartott összejövetelen, ahol hivatalosan is megemlékezett az évfordulóról. Az év hátralévő részében még számos eseményt terveznek a limburgerhofi Mezőgazdasági Központ munkatársai számára.

Történeti áttekintés

Carl Bosch, a BASF és az I.G. Farben későbbi vezérigazgatója 1914-ben alapította meg a mezőgazdasági kutatóállomást Limburgerhofban. A BASF alig egy évvel korábban már sikerrel vezetett be egy nagyüzemi eljárást az ammónia szintézisére, ami a műtrágyák ipari léptékű előállításának az alapját képezte. Az első helyszíni kísérleteket öt alkalmazott kezdte meg 1914 tavaszán, akik ezzel lefektették a BASF-nél az agrokémiai munka alapjait. Újabb mérföldkövet jelentett az 1926-ban szabadalmaztatott Nitrophoska®, mivel ez a termék kielégítette a gazdák megfizethető és egyszerűen alkalmazható műtrágya iránti igényét.

Az 1949 – 1964 közötti időszakban termékek széles választékát fejlesztették ki az U46 nevű gyomirtó szerhez kapcsolódóan. Az U46 átfogó megoldást kínált minden hétköznapi gyomosodási problémára; használatával javult a terméshozam, különösen a kalászosok hozama. 1964-ben került piacra a Pyramin®, egy vadonatúj szelektív cukorrépa gyomirtó szer, amely ugyancsak nagy siker lett.

A BASF növényvédelmi kínálata tovább bővült a széles hatásspektrumú gombaölő szerek megjelenésével. 1956-ban piacra került a Polyram®, ezt követte a Polyram® Kombi 1957-ben, amelyet kontakt gombaölő szerként használtak, a korábbiaknál is jobb hatékonysággal. Még mindig forgalomban van a Polyram® WG, amely hatékonyságát már számos kultúrában igazolta, a gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve a szőlőig.

A BASF az 1960-as évek közepétől saját kutatóállomást hozott létre az Egyesült Államokban. A BASF később hasonló módon terjesztette ki tevékenységét más fontos piacokra, például Brazíliára és Japánra is.

A vállalat 1996-ban megszerezte a Sandoz gyógyszergyár globális kukorica gyomirtó üzletágának egy részét.

A BASF 1998-ban belépett a növényi biotechnológia területére, és ezzel új utakat nyitott meg a Limburgerhofban folyó kutatások előtt. A BASF Növényi Biotechnológia Divíziója kifejlesztett egy olyan, az iparágban úttörőnek számító kutatási és technológiai platformot, amely a növények tulajdonságainak javítását tűzi ki célul. A Növényi Biotechnológia Divízió központja 2012 óta Észak-Karolinában található.

A BASF 2000-ben felvásárolta az American Cyanamid vállalatot, és ezzel egyike lett a kutatás-alapú növényvédelem három legnagyobb világcégnek.

Az F 500® hatóanyag kifejlesztése 2002-ben áttörést hozott a BASF számára a gombaölő szerek piacán. Ezt követte 2011-ben a Xemium® nevű gombaölő szer bevezetése, amely rövid idő alatt ugyancsak világsiker lett, és megerősítette a BASF, mint vezető gombaölő szer gyártó pozícióját.

A BASF 2008-ban megszerezte a brit Sorex vállalat kártevőirtó üzletágát, valamint amerikai leányvállalatát, a Whitmire Micro-Gent. A BASF globális üzleti részlege ebben a termékcsoportban hivatásos kártevőirtók számára gyártott és a közegészség védelmét szolgáló termékeket forgalmaz. Ilyen termék például a termesz- és hangyairtó Termidor®, valamint az Interceptor® nevű szúnyogháló, ami eredményesen alkalmazható szúnyogok ellen, és segíti a malária és más trópusi betegségek elleni küzdelmet.

Az amerikai Becker Underwood vállalat 2012-ben lett a BASF része. A BASF a cég felvásárlásával a világ egyik vezető technológia és termékszállító vállalata lett a biológiai vetőmagkezelés és növényvédelem, valamint a vetőmagkezelésre használt pigmentek és polimerek terén. A Gyakorlati Növénygondozás (Functional Crop Care) névre keresztelt új egység termékei és megoldásai kínál a jobb termelékenységéhez, minőségi javulásához járulnak hozzá a stressz visszaszorításával, az öregedési folyamatok lassításával, a jobb víz és tápanyagfelvétel elősegítésével.

A Mezőgazdasági Központ az elmúlt 100 évben jelentős növekedésen ment keresztül. Területéhez tartozik 12.250 m² üvegház és 40 hektár szántóföld. A Mezőgazdasági Központ körülbelül 1.700 dolgozója között találunk biológusokat, vegyészeket, technikusokat, agronómusokat, gazdálkodókat, kertészeket és üzleti szakértőket.

100 éves történetünkről részletes információkat talál honlapunkon: www.100-years-agricultural-center-limburgerhof.basf.com

A BASF Növényvédelmi Divíziója

A BASF Növényvédelmi Divíziója, amelynek 2013. évi forgalma meghaladta az 5,2 milliárd eurót, innovatív megoldásokat kínál a növényvédelem, vetőmagkezelés és a biológiai szabályozás területén, emellett víz- és tápanyag-gazdálkodási és a növényi stressz kezelésére irányuló megoldásokat nyújt. Portfóliójában a gyepek és dísznövények védelmére, kártevők elleni védekezésre szolgáló és a közegészségügy számára készült termékek egyaránt megtalálhatók. A BASF Növényvédelmi Divíziója vezető szerepet játszik az innovációban, és ezzel támogatja a termelőket a mezőgazdasági termelés optimalizálásában, üzleti hatékonyságuk javításában, valamint tesz azért is, hogy a világ növekvő népességének életminősége jobb legyen. További információkat talál az interneten a következő oldalon: www.agro.basf.com vagy cégünk közösségi média hálózatán keresztül.

A BASF

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: The Chemical Company. Változatos termékpalettáján a vegyszerek, a műanyagok, a teljesítményfokozó és környezeti terhelést csökkentő megoldások, a növényvédelmi termékek, valamint a kőolaj és a földgáz is megtalálható. Nálunk a gazdasági siker együtt jár a környezet védelmével és a társadalmi felelősségvállalással. A kutatás és az innováció révén szinte minden iparágban kiszolgáljuk ügyfeleink jelenlegi és jövőbeni társadalmi igényeit. Termékeink és megoldásaink segítenek a természeti erőforrások védelmében, a tápanyagellátás biztosításában és az életminőség javításában. Környezeti és társadalmi szerepvállalásunk a vállalati célok tömör megfogalmazásából is kitűnik: Vegyipari megoldások a fenntartható jövőért. Ezt a hozzáállást foglalja össze tömören vállalatunk fő célkitűzése: kémia a fenntartható jövőért. A BASF forgalma 2013-ban mintegy 74 milliárd eurót tett ki, és több mint 112.000 főt foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információkat talál a BASF-ről az interneten a www.basf.com címen.