Bár a megye déli részéről helyenként fagykárokról is érkeztek bejelentések, a gyümölcsösök összességében jól teleltek át, és a virágzást követően is biztató képet mutatnak, miként a szőlőültetvények is Bács-Kiskunban

    Domján Gergely elmondta: a megye gyümölcs- és szőlőültetvényei a virágzás és a korai terméskötődés időszakában jó termést ígérnek. Különösen érvényes ez az összesen 18 435 hektárt kitevő termő szőlőterületre, amelyen a bőséges fürtkezdemények átlagon felüli hozamokat vetítenek előre.
    Emiatt a termelők között már-már pánikhangulat kezd kialakulni, mert külföldről "ömlik be" az olcsó bor Magyarországra, a megyei pincék készletei pedig nem fogynak az előzetes várakozásoknak megfelelően. Mindez célzott szakmapolitikai beavatkozások nélkül a szüret idejére értékesítési gondokat okozhat - mondta az elnök.
    Szólt arról is, hogy a mintegy 6100 hektáron telepített csonthéjasok szintén jól porzódtak és a terméskötődés is megfelelően alakult. A kajsziültetvények helyenként kisebb fagykárokat szenvedtek, az összesen 2000 hektárnyi, ugyancsak bőséges termést ígérő almásokban pedig súlyosabb veszteségeket is okozott a fagy a megye déli részén, elsősorban Sükösd környékén.
    A szokatlanul enyhe tél miatt a kórokozók és kártevők zöme áttelelt, így a növényvédelem várhatóan a szokásosnál nagyobb figyelmet igényel majd és költségesebb is lehet, mint egy átlagos évben - mondta Domján Gergely.
    Hozzátette, hogy a várható terméseredményeket befolyásolhatja a későbbiekben az egyre fokozódó csapadékhiány is. Bács-Kiskun megyében 2013 ősze óta mintegy 200-250 milliméternyi eső és hó hiányzik a talajból, ezen pedig alig enyhített az áprilisban eddig területi átlagban lehullott 32 milliméternyi eső, ami inkább a szántóföldi növénykultúrák fejlődésére volt jótékony hatással.

 

MTI