Ludwigshafen, 2014. február 25. A 2013-as üzleti évben a BASF növelte értékesítési árbevételét és eredményét az előző évhez képest. „A 2013-as év ismét  kihívásokat hozott iparágunk számára. Mindazonáltal elértük célunkat: értékesítésünket növeltük, még szorosabbra fűztük együttműködésünket partnereinkkel, és továbbfejlesztettük portfóliónkat“ - nyilatkozta Dr. Kurt Bock, a BASF SE Igazgatótanácsának elnöke a Ludwigshafenben tartott sajtókonferencián.

2013. IV. negyedév:

 • Értékesítés árbevétele: 18,1 milliárd € (+1 %)
 • Pénzügyi műveletek előtti üzemi eredmény (EBIT): 1,5 milliárd € (+18 %)
 • Az összes szegmensben magasabb volt a pénzügyi műveletek előtti üzemi eredmény (EBIT) az előző év azonos negyedévéhez képest
 • A Performance Products szegmens átstrukturálása folyamatban

2013-as teljes üzleti év:

 • Értékesítés árbevétele: 74,0 milliárd € (+3 %)
 • Pénzügyi műveletek előtti üzemi eredmény (EBIT): 7,2 milliárd € (+8 %)
 • Csúcsérték a Cashflowban

Osztalékjavaslat: 2,70 € (2012: 2,60 €)

2014-es kilátások: A rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) kis mértékű növekedése várható a továbbra is kihívásokkal teli környezetben

A BASF Csoport IV. negyedéves értékesítési árbevétele kis mértékben meghaladta az előző év azonos időszakának értékesítési árbevételét. A kibocsátás volumene az összes szegmensben nőtt. Az értékesítési árak a IV. negyedévben összességében enyhén csökkentek; a negatív devizális hatások mérsékelték az értékesítés árbevételét csaknem minden vállalati területen. A felvásárlások, mindenekelőtt az olaj és gáz üzletágban és a növényvédelmi területen járultak hozzá az értékesítés árbevételének növekedéséhez. A rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) javult az összes operatív szegmensben, és 223 millió euróval 1,5 milliárd euróra nőtt.  Ez tartalmazza a GASCADE Gastransport GmbH átsorolásából származó, 429 milliós nagyságú külön bevételt is. Ezt a Joint Venture-t mára teljesen konszolidálta a vállalat.

A teljes üzleti évet tekintve az értékesítés árbevétele csaknem 3 százalékkal, 74,0 milliárd euróra nőtt. Ehhez jelentős mértékben járult hozzá az olaj és gáz, valamint a növényvédelmi üzletág értékesítési árbevételének – elsősorban a kibocsátási volumen által meghatározott – jelentős növekménye. A Chemicals (vegyi anyagok), a Performance Products és a Functional Materilas & Solutions (funkcionális anyagok és megoldások) üzletágakat magába foglaló vegyipari üzletben az értékesítési árbevétel enyhén csökkent a magasabb mennyiségi kibocsátás ellenére is. Ennek fő oka a negatív devizális hatásokban keresendő. A rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) 2013-ban 543 millió euróval nőtt, és elérte a 7,2 milliárd euró értéket.

A 4,8 milliárd eurós éves nettó eredmény meghaladta az előző évi értéket. Az egy részvényre eső eredmény 5,25 euróról 5,27 euróra növekedett. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 5,37 euró volt, ami 0,27 euróval maradt el az előző évitől. 

 

„7,9 milliárd eurós összeggel az operatív cashflowban csúcseredményt értünk el“, mondta Dr. Hans-Ulrich Engel, a BASF pénzügyi elnöke.

Az Igazgatótanács és a Felügyelőbizottság a május 2-án megtartandó közgyűlésnek 2,70 € részvényosztalékot fog javasolni – ami 0,10 € növekedést jelent az előző évhez képest. A 2013-as éves 77,49 eurós záró részvényárfolyam alapján a BASF részvények újra magas, 3,5 %-os osztalékjogot biztosítanak.

 

Kilátások a 2014-es évre

 „Ebben az évben sem számolunk erős hátszéllel. Ugyanakkor a globális gazdasági fejlődés tekintetében óvatos optimizmusunk van. A világgazdaság a tartós volatilitás ellenére is előreláthatólag erősebben fog növekedni, mint 2013-ban“, mondta Bock. A globális vegyiparban a vállalat körülbelül az előző évi szinten történő növekedéssel számol, és valamivel magasabb növekedést prognosztizál az olyan felvevő iparágakban, mint a szállítás, a fogyasztási termékek és az elektronikai ipar. Ez vélhetően pozitívan fog hatni a BASF üzleti tevékenységére.

 

A BASF az alábbi gazdasági keretfeltételekből indul ki a 2014-es évet illetően (zárójelben a 2013-as adatok): 

 • A világgazdaság növekedése: +2,8 % (+2,3 %)
 • A globális vegyipari termelés növekedése (gyógyszeripar nélkül): +4,4 % (+4,6 %)
 • Átlagos átváltási árfolyam: 1,30 US$/€ (1,33 US$/€)
 • A Brent olaj ára éves átlagban: 110 US$/hordó (109 US$/hordó)

 

Bock: „Összességében véve azt várjuk, hogy 2014-ben is megálljuk a helyünket a továbbra is sok kihívást jelentő környezetben. Kibocsátásunkat növelni akarjuk a felvásárlások és kivonások figyelembe vétele nélkül is." Ugyanakkor az értékesítés árbevétele az előző 2013-as évvel összevetve feltehetően enyhén csökkenni fog. Ennek oka a 2014-es év közepére tervezett gázkereskedelmi és gáztárolási üzlet kivonása. A BASF a rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) enyhe növekedésével számol, mindenekelőtt az Performance Products és a funkcionális anyagok és megoldások üzletágak teljesítményében a 2013-as évhez képest. Az EBIT értékében a 2013-as évvel összevetve a BASF egyértelmű növekedéssel számol, többek között a gázkereskedelmi és gáztárolási üzlet kivonásából eredő külön bevétel révén.  „A tőkeköltségek utáni EBIT értékét is növeljük terveink szerint, ezzel magas megtérülést érünk el tőkeköltségeinkre“, nyilatkozta Bock.

 

Az Agricultural Solutions telejsítménye

A negatív devizális hatások ellenére az Agricultural Solutions (növényvédelmi üzletágban) az értékesítés árbevétele 1 %-kal, 890 millió euróra nőtt a szezonálisan gyenge IV. negyedévben. A Becker Underwood felvásárlása, illetve az enyhén növekvő mennyiségi kibocsájtások és árak hozzájárultak a növekményhez. A magasabb kibocsájtási mennyiségek és a Becker Underwood akvizíciója miatt a rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) megduplázódott, és elérte a 67 millió  euró értéket. A teljes 2013-as üzleti évet tekintve az értékesítés árbevétele meghaladta az 5,2 milliárd € értéket, ami az előző évhez képest 12 % növekedést jelent. A rendkívüli tételek előtti üzemi eredmény (EBIT) elsősorban a nagyobb kibocsájtási mennyiségek és magasabb árak miatt 185 millió euróval 1,2 milliárd euróra nőtt. 

 

 

Letölthető dokumentumok:

BASF jelentés

www.basf.com/overview

Sajtóközlemény és fotók

www.basf.com/pressrelease

 

A BASF-ről

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: The Chemical Company. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. Üzleti sikereink része társadalmi felelősségvállalásunk és a környezet védelme. Kutatásaink és fejlesztéseink eredményei minden iparág számára lehetővé teszik a társadalom mostani és jövőbeli igényeinek kielégítését. Termékeink és rendszermegoldásaink hozzájárulnak az erőforrások megőrzéséhez, az egészséges és tápláló élelmiszerek biztosításához és az emberek életminőségének javításához. Vállalatunk fő célkitűzését a következőkben foglaltuk össze: kémiát alkotunk a fenntartható fejlődés és a jövő érdekében. 2013-ban a BASF forgalma meghaladta az 74 milliárd eurót, és mintegy 112.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com ill. www.basf.hu címen találhatók.

A BASF Magyarországon

A BASF Hungária Kft. a BASF SE leányvállalataként Magyarország jelentős vegyipari cégei közé tartozik. 1991 óta önálló kereskedelmi vállalatként működik.. A cégcsoport másik hazai vállalata, a solymári BASF Poliuretán Hungária Kft.  termelő tevékenységet is folytat. 2012-ben a BASF Csoport Magyarországon 208 millió eurós árbevételt ért el, amely 16,8%-os növekedést jelent az előző évi eredményhez képest. A BASF két hazai leányvállalata 117 főt foglalkoztat. További információk a BASF magyarországi tevékenységéről a www.basf.hu internetes címen érhetők el.