Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját szerdán az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson - közölte Glattfelder Béla európai parlamenti (EP) képviselő.

A jelentős magyar siker rámutat arra, hogy az európai mezőgazdaság jövőjében növekvő szerepe van a megújuló energia hasznosításának - hangsúlyozta a politikus.
    A kongresszust most másodszor rendezték meg, célja a fiatal gazdák munkájának elismerése és népszerűsítése, a legjobb gyakorlatok bemutatása. A rendezvényen az EU 19 tagállamából több száz fiatal gazda vett részt.
    A fideszes politikus közleményében kifejti, hogy Bakó Dánielék háromgenerációs családi gazdasága termálvíz-fűtésre alapozott növényházi hajtatással foglalkozik, kiváló minőségű paprikát termeszt jelenleg 9 ezer négyzetméteren, amit a jövőben tovább bővít.
    Glattfelder Béla kitért arra, hogy Nagy-Britanniában a gazdák csaknem egyharmada vesz részt valamilyen formában a megújulóenergia-előállításban, a német gazdák pedig az elmúlt három évben közel 18,2 milliárd eurót fektettek zöld energiákba.
    "Megújuló energia nélkül a magyar agrárium sem lehet versenyképes" - fogalmazott a politikus, aki szerint Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vidéki megújuló energiatermeléshez.

 

MTI

Új útakon az agrárszektor!