Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Szent István Egyetem szervezésében 2017. február 2-án nagyszabású ökológiai konferencia valósult meg „Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?” címmel.

Az Egyetem nagyaulája megtelt a látogatókkal, érdeklődőkkel, az ökológiai gazdálkodásért élő vagy erre fogékony, a jövőt építeni kívánó gazdálkodókkal, vállalkozásokkal, hallgatókkal. A több mint 500 fős résztvevői létszámmal büszkélkedő eseményre a jelentkezéseket már a konferenciát megelőzően le kellett zárni a rendkívüli érdeklődés miatt.

„A nap folyamán az ökológiai gazdálkodás elmúlt öt évben megfigyelhető hazai trendjeire, a legújabb kihívásokra és legfőképp az ezekre adható válaszokra, megoldásokra összpontosítunk, mert célunk, hogy a résztvevők (gazdálkodók, államigazgatás, civil szervezetek, vállalatok, kutatók, s minden érdeklődő) képet kapjanak az ágazat nyújtotta lehetőségekről, azok megvalósíthatóságáról.” – foglalta össze a kutatóintézet a rendezvény által elérni kívánt célokat.

A konferencia előzményének számít az az 5 évvel ezelőtti rendezvény, amelynek résztvevői száma úgyszintén meghaladta a 450 főt. A mostani rendezvény tematikája és céljai az előzőre épültek, annak egy továbbfejlesztett. a délelőtt folyamán plenáris ülések zajlottak az ágazat hazai vezetői, ellenőrző szervezetek, érdekképviseletek és kutatóintézmények részvételével. A délutáni szekcióülések pedig 5 különböző témakörben a gyakorlati szakértők közreműködésével, előadásival zajlottak le. Az „ökonap” az ökológiai gazdálkodás jelenének, múltjának és jövőjének tényeit, lehetőségeit taglalta, a hazai és világpiaci trendeket, kihívásokat ismertette.

A köszöntőket Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezető igazgatója és Prof. Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem rektora tartották. A magyar ökológiai gazdálkodás jelenlegi helyzetét csak a gazdálkodók, a kutatóintézetek, az oktatás és a szakigazgatási szervezetek együttes munkájával, a közös stratégiai irányok kidolgozásával és végrehajtásával sikerült megvalósítani.

Az esemény megnyitó előadásában Dr. Fazekas Sándor, Földművelési Miniszter Úr elmondta, hogy az ökológiai gazdálkodás jelenlegi eredményei, az évek óta tartó folyamatos növekedés csak sok munka, odafigyelés, és a tudományos háttér is szükséges volt, hogy a gazdák lehetőséget lássanak benne. De ugyanúgy fontos a befogadó társadalom, a szemléletváltozás, a támogatói rendszerek, és a tudatos fogyasztók számának növekedése is. Hagyományos, egészséges, GMO mentes és természetes élelmiszereket kell előállítani, és ehhez Magyarország adottságai, termelési hagyományai, lehetőségei adottak.

A plenáris ülések előadásait a szakmai olyan jeles képviselői tartották, mint

 • Eric Gall, az IFOAM szakpolitikai igazgatója
 • Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a Miniszterelnökség képviseletében
 • Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója
 • Dr. Drexler Dóra (ÖMKi)
 • Prof. Dr. Posta Katalin, az Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja
 • Dr. Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft ügyvezetője
 • Szépkuthy Katalin Ügyvezető Asszony, a Hungária Öko Garancia Kft. képviseletében
 • Dr. Solti Gábor Elnök Úr, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségétől.

A nap második szakaszában az alábbi témákban zajlottak szekcióülések egymással párhuzamosan:

 • Az ökológiai méhészet aktuális kihívásai és megoldásai
 • Ökológiai kertészet tápanyag-utánpótlási és növényvédelmi kérdései
 • Az ökológiai szőlészet technológiái és aktuális kihívásai
 • Biológiai alapok és optimalizált termesztéstechnológiák a szántóföldi ökotermesztésben
 • Piaci szereplők az ökoágazat aktualitásairól

 

Az eseményről részletesebb tájékoztatást az Őstermelő – Gazdálkodók Lapja 2017/2. április-májusi számában olvashatnak! (Szerk.)