Mezei pocok elleni védekezés – mint nagy kártétellel fenyegető kártevő elleni védekezési kötelezettség – minden földhasználónak kiemelt feladata.

A tavalyi enyhe ősz kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Ruderálián, álló kultúrában és néhány őszi káposztarepce táblában egyedszámuk a kártételi veszélyhelyzet szintje felé közelített. A jelenlegi fagyos, száraz tél nem, vagy csak kis mértékben gyérítheti az állományt.

A későbbi károk elkerülésének érdekében nélkülözhetetlen, hogy a gazdálkodók ismerjék az aktuális fertőzöttség mértékét és folyamatosan figyelemmel kísérjék a pocok helyzet alakulását.

A növényvédelmi hatóság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A Redentin 75 RB rágcsáló irtó szükséghelyzeti engedélye 2017. január 18-ig teszi lehetővé a felhasználását. Ettől az időponttól engedélyezett készítmények: Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid), Polytanol (280 g/kg kalcium-foszfid), valamint Delu (800 g/kg kalcium-karbid), melyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók.

A gazdálkodók az időjárás függvényében mielőbb kezdjék meg a mezei pocok fertőzöttség felmérését. Fordítsanak különös figyelmet a rezervoár területekre: az évelő pillangósokra és a ruderális területekre.

A védekezés szükségességéről egyedileg, a felmérés eredménye alapján kell dönteni. A védekezési mód megválasztásakor és a kezelések végrehajtásakor kövessék az integrált növényvédelem elvét, törekedve a nem kémiai védekezési módszerek fokozott alkalmazására. A megfelelő mélységű talajművelés, a ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák is segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében, mérséklésében.

Amennyiben jelentős mezei pocok felszaporodást tapasztalnak, kérjük, hogy a Növényvédelmi Osztály felé jelezzék a következő elérhetőségek valamelyikén:

Telefon: (06 94) 577-410;  email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A károsító-helyzet felméréséhez és a védekezés szükségességének elbírálásához vegyék igénybe növényvédelmi szakember segítségét.

 

(Vas Megyei Kormányhivatal)

 

 

 

Új útakon az agrárszektor!