A sertéspiac helyzetéről és a Közös Agrárpolitikáról (KAP) is beszélt Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes az Agrárszektor Konferencia 2016-on, Siófokon.

Nagy István előadásában elmondta a stabilizáció jelei mutatkoznak a sertéspiacon. Az Európai Unióban a termelői árak, elsősorban a dinamikusan bővülő kelet ázsiai exportnak és az emelkedő belső keresletnek köszönhetően április közepén növekedni kezdtek. Magyarországon április és szeptember között egyharmaddal növekedtek a termelői árak, majd az európai tendenciáknak megfelelően csökkentek, jelenleg ismét stabilak. Az élő sertés termelői ára élősúlyban 2016. november közepén 376,7 Ft/kg volt, amely már nyereséges termelést tesz lehetővé – emelte ki a miniszterhelyettes.

Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország pozíciója az uniós támogatások tekintetében, fajlagosan az egyik legjobb az EU-ban. Az agrártámogatások komoly szerepet játszanak abban, hogy a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, stabilabbá vált a termelők helyzete, a magyar mezőgazdaság kibocsátása pedig 48%-kal, bruttó hozzáadott értéke 85%-kal bővült 2010 és 2015 között.

A Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos előzetes magyar álláspontról azt mondta, hogy a rendszer gyökeres átalakítását hazánk nem tartja szükségesnek. Nagy István kiemelte, hogy alapvető követelmény az, hogy az agrárpénzeket továbbra is az agrártermelők kapják. Azt is megjegyezte, hogy bármely új cél KAP-ba történő beemelése csak a megfelelő források hozzárendelésével lehetséges.

 

FM