A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) december közepén indítja el az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások kifizetését; a 4. gazdálkodási évre 12 902 gazdálkodó nyújtotta be a kifizetési kérelmét, több mint 55 milliárd forint összegre.

 A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint az EMVA-AKG előírásai a mezőgazdaság által érintett fizikai és természeti környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak, így is elősegítve a minőségi termékek előállítását, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakítását.
    Az AKG mellett elkezdődnek a kedvezőtlen adottságú területek, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatását szolgáló kifizetések is. A kedvezőtlen adottságú területekre az idén 8678-an igényeltek támogatást 3,7 milliárd forint értékben, Natura 2000 gyepterületek támogatásának jogcímére 7738 ügyfél 2,9 milliárd forintra nyújtott be kérelmet.
    A kedvezőtlen adottságú területek támogatása a gazdálkodás eredményességének növelésére szolgál. A Natura 2000 területek olyan európai uniós szinten védett helyek, amelyekre szigorú gazdálkodási előírások vonatkoznak. Ezek betartását segíti elő a támogatás.
    Az átutalások mindhárom jogcím esetében folyamatosan, a keresztellenőrzések lezárultát követő 30 napon belül történnek - olvasható a közleményben.

 

MTI