Őshonos- és tájfajták, ökotermékek, egészséges táplálkozás, vidékfejlesztés - A XXI. század mezőgazdasági stratégája címmel rendeztek három napos konferenciát 2016. október 5-7. között a Nyíregyházi Egyetemen.

A rendezvénnyel az egyre növekvő fogyasztói igény, vagyis „egészséges és finom hazai élelmiszereket az asztalra” elvárás kiszolgálására hozott tudományos kutatások eredményeit kívánta az Egyetem bemutatni, az ország minden kutatási és oktatási intézményéből érkező meghívott előadók közreműködésével.

A konferencián a Nyíregyházi Egyetem munkatársai (professzorok, tanárok, kutatók) mellett képviseltette magát a Biokontroll Nonprofit Kft., a Debreceni Egyetem, a Haszonállat-génmegőrzési Központ, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Újfehértói, Érdi, Fertődi, Budapesti Kutatóintézete, a Növényi Diverzitás Központ, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, a Szent István Egyetem.

Az esemény előadásain szó esett a különböző kultúrnövények és gyümölcsök termesztéséről, az egyes hazai állatfajok (fajták) bio-diverzifikációt meghatározó és gazdasági, élelmezési szerepéről, kiemelve azok ökológiai termesztésbe vonhatóságát, az őshonos- és tájfajták termelésbe vonásának biztos térhódítását, ezen fajták megmentésére és népszerűsítésére megtett vagy szükséges lépéseket.

Az elhangzott előadások a rendezvény címében is megjelölt négy terület, a magyar állat- és növényfajok/fajták, az ökológia termesztés, a vidékfejlesztés és az egészséges táplálkozás összefüggéseiről és szoros kapcsolatáról adtak visszajelzést.

A nagy sikerrel megrendezett konferencia előadásaira, témájára épülve megrendezésre kerül a Nyíregyházi Egyetem és a PRIMOM Alapítvány együttműködésében Biztonságos, Ellenőrzött Magyar – terítéken az élelmiszeripar c. kiállítással, termékbemutatókkal egybekötött szakmai nap. A 2016. november 11-i rendezvény a mezőgazdasági termelők, vállalkozások figyelmét hívja fel a mezőgazdaság és az egészséges táplálkozás összefüggéseire.

A szakmai nappal kapcsolatban bővebb információt a www.ostermelo.com/konferencia oldalon találhat.

 

Képek az eseményről: