Az Európai Unió és a Kormány 50 – 50 százalékos forrásbiztosításával évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészeti ágazat. Ez az összeg több mint évi 15 százalékkal haladja meg az előző ciklus forrásállományát – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a nyolcadik alkalommal megrendezett Magyar Méhészek Világtalálkozóján, Gödöllőn.

 Czerván György beszédében kiemelte: ennek a méhészeti évnek a legfontosabb intézkedése a 2013 – 2016-os évekre szóló Magyar Méhészeti Nemzeti Program elkészítése, az Európai Bizottsággal történő jóváhagyása, valamint a hozzákapcsolódó széles szakmai és társadalmi körben leegyeztetett, valamint elfogadott végrehajtási rendelet elkészítése volt.

Az eddigi sikeres és célirányosan felhasznált támogatások megmaradtak, ám a jogcímek tartalmában már jelentősek a változások, mert számtalan, a kor és a méhészek elvárásainak megfelelő eszköz beszerzéséhez nyújt hozzájárulást a program. Az elmúlt ciklusokban sikeres és a legtöbb esetben túligényelt jogcímekhez a tárca több forrást rendel, és az alkalmazott kutatás támogatására is jóval több figyelmet fordít. A VM a fel nem használt források esetében a nemzeti program túligényelt jogcímeire átcsoportosíthatóságot biztosít. Ennek gyakorlati oldalát az érintett méhészek már az elmúlt hetekben is érezhették, hiszen a méhanya vásárláshoz kifizetett támogatást 100 százalékban kifizette a tárca – fogalmazott az államtitkár.

Czerván György megnyitójában hangsúlyozta: a VM a méhészeti ágazatot megkülönböztetett figyelemmel kíséri, hiszen alapvető agrárpolitikai célkitűzés, hogy az ország kedvező természeti adottságaira alapozva, fokozatosan növekedjen a méhészeti ágazat versenyképessége, működése hatékony és előremutató legyen.

A VM szeptember 19-én Stratégiai Partnerségi Megállapodást írt alá az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel. Hozzátette: számos területen folyik olyan közös munka, ami a méhészeti tevékenységet segíti, s a következő évek eredményes szakágazati tevékenységeire is pozitív hatással lesz – emlékeztetett az államtitkár.

Rámutatott arra, hogy a 2014-2020 közötti időszakban elinduló új Vidékfejlesztési Program egyik fő prioritása az állattenyésztés, amelynek egyik kedvezményezettje a méhészeti ágazat lesz. További, a méhészet szempontjából talán a legjelentősebb intézkedés az ökológiai célterületek kötelező kijelölése lesz, ami hozzájárul a természetes méhlegelő növekedéséhez.

Czerván György zárszavában megerősítette azt, hogy mind az uniós intézkedések, mind a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban biztosított támogatások igénybevételének lehetősége erősíti azokat az elméleti és gyakorlati alapokat, amelyekre az elkövetkezendő években a magyar méhészeti jövőt építeni lehet.

 

VM Sajtóiroda