A maine-i burgonyatermesztőknek új, költséghatékony lehetőségek állnak rendelkezésére a termesztési eredmények fokozására és a termesztés fenntarthatóságának javítására.

 Amerikai kutatók megállapították, hogy a hároméves vetésforgók általában hatékonyabban segítenek megállítani a talajlakó kórokozók életciklusát, mint a kétévesek. A hároméves vetésforgók jobb kártevőszabályozást és magasabb termést biztosítottak kísérleteikben.

A talaj szervesanyag-tartalmának növelésével és a növényi kórokozók szaporodásának gátlásával a vetésforgók a talajban élő jótékony mikroorganizmusok szaporodását is elősegítették. A különféle gazdálkodási rendszerek költségvonzatainak és előnyeinek mérlegelésével azt a következtetést vonták le, hogy Brassica és szudánifű zöldtrágyák, fedőnövények és vetésforgók kombinálása akár 58 százalékig is csökkentheti a talajban lakó szervezetek okozta növénybetegségek előfordulását, és ha mindezek felett még komposzttal dúsítják a talajt, akkor akár 42 százalékos termésnövekedést is elérhetnek.